View Single Post
Staro 13.10.2025., 12:03   #4589
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Hvala na komentarima!

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Što se tiče bluetootha ja sam odustao od Pulse/pipewire/bluez prije koju godinu i kupio sam ovaj dongle:

https://en.creative.com/p/accessories/creative-bt-w3
Ima i novijih verzija (BT-W5, BT-W6), mislim da i UGREEN ima svoj ali nisam ga testirao.

Sistem vidi ovaj dongle kao običnu audio karticu, a dongle se paira sa slušalicama čim se upali. Znači radi i sa ALSA, sistem ni ne zna da zvuk ide preko bluetootha. Mana je što ne radi sa mikrofonom (iako ima neki HFP mod, ali ne radi sa mojim AirPodsima).
Zabrijao sam malo, pa da, ovaj moj problem nema veze sa BT-om jer koristim isti taj dongle (W3). Pored toga sto radi out of the box u browserima i nekim appovima koje sam probao, nece pa nece u steamu.

pactl info nakon friske instalacije Minta kaze:
Code:
Server String: /run/user/1000/pulse/native
Library Protocol Version: 35
Server Protocol Version: 35
Is Local: yes
Client Index: 78
Tile Size: 65472
User Name: user
Host Name: pc
Server Name: PulseAudio (on PipeWire 1.0.5)
Server Version: 15.0.0
Default Sample Specification: float32le 2ch 48000Hz
Default Channel Map: front-left,front-right
Default Sink: alsa_output.usb-Creative_Technology_Ltd_Creative_BT-W3_009D099F003C0002-00.analog-stereo
Default Source: alsa_input.usb-Creative_Technology_Ltd_Creative_BT-W3_009D099F003C0002-00.mono-fallback
Cookie: 9292:f3b6
Ne iskljucujem ni mogucnost da sam cijelo vrijeme gasio pozar na krivom mjestu :|

Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
Na starom laptopu XPS 13 9360 12/2017 to je 8gen 16gb rama se windows 10 vukao i trzalo je sve kao da je stara krama, napravio sam reinstall i kako imam home verziju docekala me poruka instalacija se nece nastaviti bez Internet veze, to mi je samo olaksalo da bootam Mint (debian verziju) i instaliram Mint. Sve radi bar 2-3x brze i baterija traje bar duplo, a multimedia radi odlicno, sad mala hoce roblox, to ce biti test, da li cu uspjeti sa i7 8550U i sa intel grafikom dobiti to smece da radi na prihvatljivom FPS-u.
Privatno imam X280 sa 8th gen i5 i 16GB, ali na njemu je W10 LTSC IOT (to mi je u principu daily driver na laptopu i pc-u). Nisam duuugo koristio ostale W10 verzije, ali mogu samo potvrditi da ovo na laptopu radi ooosjetno brze nego jedan W11Ent na poslovnom kompu (i7 12th gen, 64GB, RTX A2000). Siguran sam da cu prije zavrsiti na linuxu nego na W11, za privatne potrebe, pa makar umro degagirajuci

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 13.10.2025. u 12:08.
xlr je offline   Reply With Quote