Tema: Automobili
View Single Post
Staro 11.10.2025., 12:19   #84073
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Punim 11kW to je maksimum kolko auto podrzava na AC (auto ima 42kW bateriju ali kolko sam iscitao 39.8kW je iskoristivo (BMW si da malo lufta na min i max prostoru baterije (i ka dpokaze d aje prazan bas i nije do kraja) i nemora se puniti 10-80% tj. ovo su "drugacije" baterije i nesmeta im ni da ih stalno punis od 0-100% - tkao bar kazu iskustva drugih sto sam popratio prije kupovine).
Useable Capacity baterije je uvijek manji od ukupnog kapaciteta, to je radi zaštite baterije: zaštita od dubokog pražnjenja i prekomjernog punjenja, toplinsko upravljanje i zaštita ćelija što se sve na kraju svodi na garanciju koju daje proizvođač.

Tvoja baterija je NCM (Nickel Manganese Cobalt) za tu vrstu baterija je preporuka puniti 20-80%. LFP baterije (lithium, iron and phosphate) su manje osjetljive ali generalno isto je neka preporuka 20-80(90)%. Tesla preporuča 1 tjedno na 100% ali to je zbog kalibracije baterija tj. LFP ima manji napon od NMC baterija.

How To Ruin Your Electric Car's Battery - NMC Edition!

1:05 Don't store your battery at 100%, especially in hot environments for long periods of time. Heat bad.
4:35 Don't wait to recharge unless necessary. Frequent small charges in better. Deep cycle bad.
8:35 Don't charge to 100% unless necessary. Lower the better. High voltage bad.

Citiraj:
Naos sma jednog engleza koji je odradio 270.000 milja s tim auticem. Mora da je pola "radnog vijeka auta" proveo na punionici da to uspije natuc u 7-8 godina .
Na DC punionici ide do 50kw.
Ako i je nikakav problem: dođeš doma ukopčaš na punjač, spavaš, ujutro je pun i nema "gnjavaže" da moraš na benzisku

BMW i3s se pokazao kao dobar auto, bit će borba tko će ga voziti

Citiraj:
Cifra nekih 565 EUR (+ugradnja/majstor/elektricar to kako ko ima opciju/zelju gdje da ga ugradi) . Dolazi i sa dvije RFID kartice pa ga mos stavit i vani a nitko nemoze da se prikopca ako nema karticu (to sam naravno ugasio u aplikaciji jer mi je u garazi pa mi to netreba )

Ovaj model:
https://solar.huawei.com/en/products...ks-s0-22kt-s0/
Dobro izgleda, sa cijenom je tu negdje kao i Tesla Wall Connector Gen 3, 22kW.
MIK je offline   Reply With Quote