Citiraj:
Autor Lewis
Cuj, BMW i4 ima 8XX kg vise od BMW i3s tako da nije ni cudo sto mu treba jaca baterije te ima veci domet  .
Sto se tice punjaca neznam kakvi su ti "noname" kinezi (a sta danas nije kinesko  ), ja sam u biti prvo htio WallBox (bas taj brand) ali kostaju bezobrazno puno (1200-1400 EUR) pa sam odustao i uzeo ipak ovaj Huawei na provjereno iskustvo covjeka koji ga koristi 2+ godine...
A i opcije monofazno/trofazno u istom uredjju mi je bila zanimljiva (ja sad recimo mogu spustit dva osiguraca (dvije faze) koji idu u punjac i korisitti ga kao monofazni ako bas zelim ali posto je trofazni prikljucak bolje mi je ipak ovako na 11kW s tim da sma provuko zice od 10mm2 pa jednog dana ko bude potrebe/auto koji moze iz A cpovuc vis eod 11kW mogu ga "otvorit" da puni jace/brze  .
Sto se tice monofaznog 7kW punjenja neznam kakav prikljucak/limitator imas u u kuci/stanu ali za monofazno 7kW punjenje ti treba osigurac od 32A sto znaci da bi glavni osugurac/limitator trebao biti jaci (40A + ) da ti ostane nesto struje i za ostale stvari/potrosace u kuci/stanu kad prikljucis punjac...
I naranvo deblje zice (mm2 presjek) za tu snagu konstanto vuci...
Doduse mozda je punjac dovoljno smart (koa ovaj Huawei koji sam radi load balancing u odnosu na ostatka potrosaca) pa moze smanjit snagu kad vidi da u kuci popalis vise potrosaca...
|
Takav je zivot u stanu, dobro da i imam prikljucak na parkirnom mjestu, 40A je limitator i 32A je osigurac do parkirnog mjesta kabel je koliko sam vidio 6mm2. U firmi imam trofaznu 32A, pa mogu nekad spojiti ako ce trebati, makar sumnjam. Na ovom namjestim nocno punjenje, limitiram ga na 5KW i to je to, ionako je punjenje do 80% po gradu dovoljno, a i manje se baterija tako trosi u onosu na brze punjace i 100%.
Nije neki problem, 500km dometa, to znaci punjenje 2-3 tjedna, u centru sam pa zbog zelenih je sve veci problem parkinga, tako da je bolja opcija prosetati se.
Huawei je definitivno bolji punjac, a gledao sam i od BMW-a, ali za moju monofaznu struju je dovoljno, ove opcije su odlicne od Huawei-a. Mislim da sad novi BMW punjac ima opciju gdje mozes koristiti auto kao bateriju, vjerojatno i Tesla ima slicno, to je isto dobra shema.