Citiraj:
Autor Colop
Zato su mi parapetne-podne klime najbolja stvar ikad.
Također, nisam to vidio godinama u upotrebi kod nikoga, ali toplina od termo akomulacijske peći je odlična+ puniš je po noći kada je jeftina struja
|
problem s klimama je da slabo trajno zagrijavaju prostor, bez obzira na oblik. Čim ugasiš klimu, odmah je opet hladnjikavo jer zidovi zrače hladnoćom osim ako ne griješ stalno i i zidove uspiješ ugrijat.
Imao sam podno i ono je ok ali moraš stalno grijat i to žedere energent koji koristiš (ja sam imao spojeno na plinsko centralno). Drugi problem je što i kod podnog sva temp putuje prema stropu i ako nemaš nekakvo mješanje zraka, zrak postane težak, a ako imaš kuću i kat, sva toplina to pobjegne gore na kat ak ne zatvaraš vrata, i treba ohoho da se zagrije kuća (no to je greška u dizajnu kuće).
Treći problem je što se sporo zagrijava i ako ju gasiš, treba par sati da temperatura sobe dođe na željenu temp. Tu termostat i temepratura vode u sustavu igra najveću ulogu da mu se namjeste točna vremena kad da se pali i održava željenu temp, i to je sve super ali iz mog iskustva to baš i ne funkcionira jer ako staviš npr 23°C, a voda ti je na 35°C, podno će frljit do 23°C i tad će ga termostat ugasit, no pod će i dalje grijat (jer je voda na 35°C) i onda temp naraste na iznad 23, tipa 25-27°C. Najpravilnije bi bilo stavit da je temp vode jednaka max željenoj temperaturi prostorije, tipa 25°C, no onda će podno stalno radit na način da centralno stalno cucla plin, pogotovo ako imaš razliku iumeđu noćne i dnevne temp (tipa taviš da je noćna 18°C dnevna 23°C, temp prostora lako padne na 18, ali se dugo diže na 23)...
Osobno smatram da je jako poželjno imati stropni ventilator u grijanom prostoru i staviti ga na najsporiju vrtnju, ili nešto čime se prisilno pokreće strujanje zraka, inače uvijek dođe do pregrijanosti u gornjem dijelu prostorija
Termoakumulacijske peći su unaprijeđene i zovu se High heat retention storage heaters
Meni od svog grijanja je najbolje kaljeva peć i drva, no da imam solare, definitivno bih opet imao podno ali na struju