Slažem jednu uredsku konfu i ne znam više što probati pa molim komentare i ideje što bi još bilo dobro probati.
Asus B650M-E TUF, Ryzen 8700G (+Arctic Freezer36), 2x16GB G.Skill FlareX5 6000CL36
Simptomi se pojavljuju već u početnoj fazi instalacije Win10 ili 11, na trenutak se smrzne miš i pri tom nekad izgubi sliku (crni ekran ali monitor je aktivan) i nakon par sekundi nastavi raditi.
Dodatno, nasumično se pojavljuju i razni artefakti, zbrljani pixeli, dio prozora/GUI-ija koji se ne osvježava postane crni, wallpaper na desktopu se briše po tragovima miša itd.
Sve to se događa nasumično, svakih par minutra a gotovo uvijek kad probam nešto kliknuti u Edgeu (on je jedina veća aplikacija u početnoj fazi instalacije).
Također, simptomi su jednaki prije i poslije instalacije drivera za chipset i grafičku a i nisam nikad imao slučaj da ne radi uredno i bez drivera.
U BIOSu i DOSu (Memtest) nema simptoma
Do sada testirao:
- upg.BIOSa na matičnoj - isti simptomi
- Memtest 11.5 - prolazi sva 4 koraka (bez EXPOa, 4800MT)
- Win10, 10 LTSC, 11 Pro, 11 LTSC - isti simptomi, prije i nakon drivera
- 8700G u drugu ispravnu konfu - isti simptomi
- drugi CPU u ovu matičnu i RAM - radi normalno
- Fumark test se ne može ni pokrenuti (zaglavi sa praznim prozorom)
- cijelo to vrijeme nema BSODa ili "normalnog" crashanja
- na ovakvoj kombinaciji matične i RAM sam prije par mjeseci složio konfu sa 8600G i sve radi ok
Sve ovo sam napisao u opisu kvara sa screenshotovima i odnio samo 8700G u namjeri da skratim posao servisu ali oni tvrde da je proc ispravan i da probam zamijeniti kabel ? (HDMI).
Nisam se htio raspravljati jer sam viđao svakakve duhove i neobjašnjive simptome ali na tom isto kabelu i monitoru rade sve ostale konfe koje su mi pri ruci.
Sad sam sve stavio u kućište (do sada sam testirao na stolu) i pustit ću testove ponovno da im mogu odnijeti sve zajedno jer je sve kupljeno kod njih osim SSDa kojeg nisu imali u trenutku kupnje.
Neću za sad navoditi ime dućana da ne eskalira bez potrebe a i možda sam stvarno propustio provjeriti nešto elementarno.
Čekam sa prstom na F5 ...