Uzmite u obzir da mikroinverteri kod nas nemaju prevelikog smisla (u SAD-u da) jer on na sebe spaja do 4 panela od cca 45V, u seriji je to 180V što je daleko do 230V. Znači postoje gubici kod pretvaranja DC u AC jer inverter mora dizat voltažu na 230V.
To što Vam žele prodat i to što ćete dobit su dvije različite stvari.
Kao monter Vam mogu reć da na svakoj većoj elektrani, projektanti rade drugačije. Od gromobranske instalacije na 10 razl načina, broja panela u stringu te broj stringova, zaštite kablova, kuteve upada sunca zimi i ljeti, sjene,lišća, prašine, montaža invertera na jug/sjever, ma you name it.
Ja iskreno više ne znam šta je ispravno jer na svakoj drugoj elektrani se radi drugačije.
Jednom prilikom nismo smjeli koristit impact drivere tj udarne bušilice jer to lupa po krovu, dođe ti da mu kažeš da ti se ne mješa u monterski dio posla...
Što se mene tiče, stavi se jedan ili dva stringa na krov od min 6 do 10ak panela i za prosječno kućanstvo više nego dovoljno.
AKo se radi o većem stringu, treba pazit da ste ispod 900V, ali idealno oko 700V u stringu. Većina invertera radi do 1000V, izdrži peak od 1100V. No problem se javlja u jutarnjim satima dok je sunce jako a paneli su hladni tj pri idealnoj temp od 25 celzica i daju max voltažu. Bilo je dosta slučajeva kad se pretjera s time pa prdne inverter.