Citiraj:
Autor Promo
Koliko film ima izdanja (theater, VHS, DVD, BR, streaming itd) toliko verzija filma postoji. Ne samo color grading vec sadrzaj filma i koje su scene izrezane. Mislim da je najgori primjer toga Blade Runner. Najpopularnija verzija koja je po streaming servisima, final cut (koja je mislim BR verzija), nema unicorn dream scenu. Origami nema nikakvo znacenje niti postoji hint da je Deckard android. To je iživljavanje umjetnicke duše koja piša po fanovima.
|
To su kino verzija i redateljska verzija. Kino verzija je imama naraciju te drugačiji kraj, redateljeva verzija je potpuno drugačija jer se nisu mogli složiti u ono vrijeme što će gledatelj razumjeti i rađe prehvatiti.
Kino film je propao na blagajnama, ali ta ista kino verzija je otišla u legendu na VHS-u. Redateljska verzija je ono što mu nisu dozvolili producenti i po meni je gora od kino verzije jer ta verzija mi je bila prvo gledanje i draža mi je.
A to da li je Decard android ili nije, je i danas rasprava jer imaš argumente za jednu i drugu stranu.
Npr. u original noveli je bio čovjek. U Ridley verziji je definitivno replikant.