View Single Post
Staro 10.09.2025., 14:42   #1946
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor perich Pregled postova
Nikad ništa radio po pitanju smart home-a i sad bi trebao/htio malo početi s cijelom pričom, no ne znam ni s kojim sustavom/ekosustavom krenuti.

Ono što trenutno imam u kući, ali u nekom "glupom" modu rada:

- TV Samsung 85Q70D

- Nekoliko komada Bosch bijele tehnike sa Home Connect (njihov app) podrškom

- Roomba i5+ usisavač

- 2 kom električnih roleta

- garažna brata Hormann na daljinski

- pripremu za nadzorne kamere (LAN i struja)

- Toshiba Esti R32 dizalica topine

- Mitsubishi Kirigamine Zen Multisplit klima (4 unutarnje jedinice)

- iPhone mobiteli

- Jedan AppleTV

- Synology 215J stari NAS

Ja bih tu htio ubaciti "nešto", tipa Home Assistanta, ali ne znam u kojem smjeru krenuti. Ono što bih od cijelog sustava htio dobiti je nadzor i kontrola rasvjete, roleta, video doorbell, klizna vrata izvana, kamere, senzori za poplavu, potrošnju struje, razbijeno staklo ili otvoren prozor, htio bih na TV-u vidjeti u pop-upu kad netko zvoni na vrata, upravljati grijanjem i hlađenjem, prskanje trave u dvorištu, robotska kosilica možda jednom, presence senzor sa nekim prepoznavanjem lica, da sve (ili barem većina) radi i ako nestane interneta (da mogu i dalje upaliti svjetla i otključati vrata/garažu ako krepa router ili wifi ili struja)...

I sad tu mene muči, kako će uopće recimo iPhone funkcionirati sa Samsung televizorom? koje video zvono a da radi kako sam naveo? koje kamere da nisu preskupe a da rade sa Synologyjem? Sonoff ili Shelly ako hoću integraciju u postojeći sustav (znači spajanje na postojeće žice, nemam mogućnost razvlačenja novih)? Ima tu hrpa nekih protokola, tehnologija, ekosustava, a evo ja ne znam ni početnu točku od koje da krenem.

guglanjem sam došao do toga da je Home Assistant nekako najbolji, Matter još nije zaživio kako treba, Sonoff je povoljniji, Shelly hvalitetnjiji, pa onda Zigbee, pa Z-wave, pa MQTT, pa Unify... da hoću samo jednu lampu spojit, ne znam od kud bi krenuo...
Ako hoćeš sve sam home assistant. Ako hoćeš nešto from the shelf baci pogled na Athom homey. Govorim tebi to jer imaš dosta saren spektar proizvođača a na HA bi mogao jako puno vremena izubiti. S druge strane sve što si nabrojao out of the box ti je na homey-u.

Imas polovne previous Gen uređaje za male novce po netu isto.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
mann je offline   Reply With Quote