View Single Post
Staro 10.09.2025., 13:30   #682
daki
amigo
Moj komp

daki's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Svakako ćeš morati sam malo istražiti i donijeti zaključke jer kao što kažeš, danas je teško imati povjerenja u izvođače. Također, treba pažljivo birati s kime imati posla jer na kraju oni nadziru elektranu i imaju pristup instalaterskim postavkama. Tako da si s njima u dugoročnom odnosu. Kod mene je montirana elektrana prije mjesec dana i baš i nisam bio zadovoljan izvođačima. Npr. očekivao bih da od izvođačke firme dođe neki stručni projektant da izvidi stanje i napravi najbolju konfiguraciju prema položaju i kompleksnosti krova. Međutim, sve je to bilo napravljeno prema slici s google mapsa, na kraju su monteri mijenjali konfiguraciju koja je bila navedena u gl. projektu jer je bilo potencijalnog zasjenjenja... ali eto.

Pretraži malo postove na FB stranici "Solarni klub", ljudi su pisali iskustva. Prije par mjeseci kad sam istraživao za svoju FNE, sjećam su ljudi pisali da upitna isplativost mikroinvertera. Tipa, u startu ne iskoristavas puni potencijal panela jer imas mikroinverterski modul od 380W dok je npr snaga panela 450W. Drugo je što su prijavljivali da se mikroinverteri nešto više kvare. Makar je garancija 25 god, ipak trebaš nekog zvati da se popne na krov i zamijeni, uz trošak posla. Što se tiče pitanja sigurnosti, kao bolje je imati 230V AC na krovu nego 1000V DC preko panela. O tome u početku nisam ni razmišljao ali FNE je ipak sigurnosni rizik za kuću. Vidio sam klipove što 600V+ DC napona radi, pogotovo ako konektor nije dobro iskrimpan... stvarno nije šala.
daki je offline   Reply With Quote