View Single Post
Staro 06.09.2025., 20:21   #3613
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Točno sve napisano.

Inače možeš otići s mjesta događaja prometne nesreće.
To nije kažnjivo.
Kažnjivo je ako prije odlaska ne razmijeniš/ostaviš podatke.

Točno tako i piše u čl. ZSPC-a
Htjedoh pitati tu kao nastavak Lowriderovog posta, ali sam odlučio ne biti lijen pa sam našao sam odgovor da li to isključivo mora biti europsko izvješće (i ne, ne mora, razmjena podataka je bitna):

Članak 176. (NN 70/19, 114/22)
(1)Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

(2)Vozači iz stavka 1. ovoga članka ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.

(3) U slučaju prometne nesreće samo s materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 eura kaznit će se vozači ako odmah s kolnika, ukoliko je to moguće, ne uklone vozila i omoguće nesmetano odvijanje prometa.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 390,00 do 920,00 eura kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće.
generic je offline   Reply With Quote