View Single Post
Staro 19.08.2025., 15:50   #351
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Nemam iluziju neke velike privatnosti u smislu da sam totalno nevidljiv svima. Ali je moja želja dijeliti što manje podataka o sebi s državom i korporacijama. Onoliko koliko je potrebno da ja dobijem uslugu, ništa više. I shvaćam da se tu nekada trebam odreći nekih povlastica, ali ok, pristajem na to.
Upravo tako, jer ako dijeliš više podataka nego što treba sigurno od toga nećeš imati koristi, a štete možeš imati. Onda bolje reći "ne dam podatke Googleu i Microsoftu i bilo kome" nego kasnije plakati kad oni te podatke prodaju nekome, a taj netko ih upotrijebi na tvoju štetu.

Zdravstvena osiguranja kupuju od data brokera informacije o osiguranicima i podižu im premije ako detektiraju određene uzorke. Primjerice imaš karticu vjernosti od shopping centra, kupuješ često cigarete, shopping centar proda podatke o tvojim navikama zdravstvenom osiguranju i odjednom ti premija osiguranja skoči. Nemaš što skrivati da si pušač, ali odjednom te to više košta jer su podaci koje ne misliš da se dijele na taj način ... podjeljeni (prodani) na taj način.

https://www.propublica.org/article/h...ise-your-rates
Night je offline   Reply With Quote