View Single Post
Staro 19.08.2025., 14:36   #347
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
...Od vlasti nemam sto skrivat, bitno mi je zastiti se od kriminalaca i script-klinaca koji su otkrili *GPT u pustosi interneta. Fuckas sve ostalo.
Imaš puno za skrivati kao i svi drugi ljudi. Privatnost nije privilegija, nego pravo.

Nemam iluziju neke velike privatnosti u smislu da sam totalno nevidljiv svima. Ali je moja želja dijeliti što manje podataka o sebi s državom i korporacijama. Onoliko koliko je potrebno da ja dobijem uslugu, ništa više. I shvaćam da se tu nekada trebam odreći nekih povlastica, ali ok, pristajem na to.

Ne pristajem da mi se po "default" skenira sav internet promet, poruke, slike, telefonski pozivi itd. Ako sam osumnjičen za nešto i sud je dao nalog da se sve skenira, onda brate skeniraj.

Nediskriminirajuće prikupljanje podataka o svima će imati gadne posljedice. Ljudi se prave tulavi s "nemam što skrivati", ali ako postoji državna baza podataka o tebi, onda nemaš pojma što sve može iskočiti za 5 ili 10 godina. Tko će biti na vlasti i kome će što smetati.

Neki dan čitam vijest, neki amerikanac kineskih korjena, rođen u americi, otišao s ženom i djecom u Kinu u posjetu rodbini. Uhitili ga jer je valjda 2009. pisao nešto protiv Kine, a 2016. ili tako negdje izašao zakon da je to protuzakonito, i 2025. ga uhapsili.
Ženi i djeci zabranili izlazak iz Kine.

Tko kaže da se neće i kod nas za 10 godina sve okrenuti na glavu, doći neki pajdo drugih svjetonazora kojem se neće svidjeti što je netko prije X ili Y godina pisao? Naravno, neće ništa biti protuzakonito, on će donijeti zakon da pisati/pričati/misliti tako nije zakonito, i onda zatvoriti dio ljudi koji mu idu na jetru.
Libertus je offline   Reply With Quote