View Single Post
Staro 17.08.2025., 21:40   #136
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Evo da podijelim "lijepo" iskustvo sa balkanskim krkanima.
Već ima 2-3 tjedna da sam dobio jednu narudžbu za izradu znaka za lokalni beach bar.
Kako mi je to od prijateljice (relativno friški) momak računam lik je ok i kažem mu da mogu i kako bi htio da to izgleda.
Htio je nešto drveno s ugraviranim slovima, i kažem mu da mogu nešto napraviti i nakon dan-dva mu sugeriram da nabavim hrastovu planku iz Bauhausa i da od nje napravim natpis i nakon što smo se složili naručim ja materijal.
Moja greška je što mu odmah nisam dao neku okvirnu cijenu ali nije ni pitao, a da budem iskren ni sam nisam znao koliko će točno posla biti.

Anyway, stigne to sve i ja sad malo zezam po netu tražeći neki zgodan font jer sam odlučio prvo laserom u 10mm MDF-u izrezati šablone i onda ih glodati preko mesinganog prstena koji se navida na glodalicu i koji služi za "kopiranje" šablona jer mesingani prsten prati izrez u šabloni, a glodalo ispod skida materijal.

Izrežem ja tako slova uz višak da podržava glodalicu (uzelo par sati), lijepo sve posložim, probušim i povidam slova da ih mogu glodati i jedno 3-4 prolaza da dobijem lijepu reljefnost jer je i hrast tvrd.
Nakon glodanja još kitam što treba, pobrusim, zalijepim koru koja je na par mjesta slabo držala, nauljim slova firnisom, a samo područje oko slova i koru namažem Sikkens Novatech orah lazurom u 2 ruke za što bolju zaštitu.

Ovo je bila sugestija umjesto bijelih slova jer smatram da bi kraj mora i na suncu ta bijela boja relativno brzo popucala i upljala se dok je ovo lako osvježiti.

Također kao dodatni touch u rupu od goda ubacim plavi epoxy sa školjkicama.

Naravno lagano brušenje i na kraju vosak za završni sjaj.

Kažem mu s obzirom na količinu posla, trošak svih materijala (sigurno nekih 80-90e) da je cijena 250e što i nije nešto posebno i mislim da je skroz fer jer ispada da je dnevnica nekih 80ak eura.

Sve skupa je uzelo dobra 2 radna dana i nakon svega donesem ja to na preuzimanje ali pošto "klijent" nije bio tu ostavim kod prijateljice.

Tjedan prođe lik se ne javlja, vidim ga nakon par dana i pitam da to rješimo a on počne kukati kako mu je pretamno i da je on želio bijela slova (iako je pristao na moju sugestiju) i da mi nudi 150e.
Naravno "nezadovoljstvo" je u biti samo qurchenje da bi ispao faca kako je spustio cijenu jer se hvalio svima kad je uzeo natpis i odmah ga stavio na lokal.

Ja mu ponudim 3 mogućnosti:
1. Da donese da pobrusim i posvjetlim i stavim bijelu boju u slova,
2. Da plati dogovoreno
3. Da vrati nazad bez plaćanja

Nakon nekog izmotavanja i pametovanja i nekih 10 dana od toga te ignoriranja mojih poruka i kontakta danas sam bio u posjeti lokalu da vidim kako izgleda, usput onako u gepeku ponio motornu pilu, kutnu brusilicu i udarni odvijač...

Mislim da mu je definitivno pretamno