View Single Post
Staro 15.08.2025., 18:24   #2241
Promo
Registered User
Moj komp

Promo's Avatar

Datum registracije: Jun 2024
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Daj pliz primjer nekoliko takvih aplikacija.
3DSMAX
Corona render
Vray (samo standalone sto je useless)
Autocad Architect
Simplygon
Substance Painter
Adobe Indesign
Adobe Photoshop
Lightroom
SketchUp
Revit
Forest pack, railclone ili bilo sta od ITOOSOFT

Ovo je ono sto mi prvo pada na pamet jer nam se svaki dan vrti. Prije nego sto napises "ima alternativa za X", ne postoji alternativa kada ti klijent posalje projekat koji je radjen u nekim od tih programa. Ja sam bio davno Corel guy za photoshop i za PS imas more alternativa, ali mainstream koristi Adobe PS. Nemam ja koristi od Corela kada ne koristi iste alate kao adobe. Ne samo to, moras pratiti najnovije verzije koje koriste klijenti. Obicni color grading nece raditi ak ose verzije puno razlikuju. Evo kolega neki dan na MacBook Pro nije mogao otvoriti klijentov dokument jer je exportovan u novijem indesignu. Ali evo, neka preko nocu svi ti nabrojani programi postanu Linux nativni, postoji more skripti koje nam olaksavaju život koje ne bi radile na Linuxu. Cak imamo problem sa kompatibilitetom kada izmodeliram recimo objekat u Autocad Archicadu pa ga ubaci u 3DSMAX da dalje radim. Ista ih kompanija pravi, Autodesk, ali geometrija se u maxu raspada. Koliko god CAD bio laksi i logicniji za modeliranje, odbijam raditi u njemu jer znam da ce me u maxu napatiti.

Sad dodaj tome Linux. Sto se mene tice, sutra bi presao na ZASTAVA OS. Ali na zalost trziste odredi standrad.