View Single Post
Staro 14.08.2025., 10:35   #1
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
GrapheneOS - iskustva i komentari?

Gledam već nekoliko mjeseci da li povući okidač, kupiti Pixel 9 ili 9 Pro i isprobati GrapheneOS na njemu. Od kada je Androida, bio sam na HTC, i nakon njega na Samsungu.

Zadovoljan sam Samsungom, ali oduvijek čim kupim novi, instaliram sva ažuriranja, resetiram na tvorničke, i onda napravim debloating mobitela. Tek tada kreće instalacija aplikacija i korištenje.

Sve mi više smeta što svaka aplikacija MORA imati pristup internetu bez obzira za čega služila. Iz istog razloga sam prije nekoliko mjeseci instalirao NetGuard, da blokiram pristup netu aplikacijama koje nemaju nikakvu potrebu za istim (tipa SMS parking), i da vidim koje se sve aplikacije pokušavaju spojiti na internet. Na more iznenađenje, praktično svakih nekoliko sekundi neka aplikacija "treba" nešto na internetu.

Uglavnom, slučajno saznao za ovaj projekt, a i onoga što sam pročitao čini mi se da je poprilično stabilan i da su na umu imali normalno korištenje mobitela uz istovremenu dodatnu zaštitu mobitela.

Ima li tko da redovno koristi GrapheneOS? Kakva su iskustva u korištenju? Da li podržava bankarske aplikacije? Da li imate neka ograničenja u svakodnevnom korištenju?

Nemam neka posebna pitanja, više u smjeru što vam se sviđa, a što vam smeta?
Libertus je offline   Reply With Quote