View Single Post
Staro 12.08.2025., 05:43   #4450
radi.neradi
Premium

Datum registracije: May 2023
Preporučio sam Rocky Linux odnosno RHEL derivat jer ga nitko drugi nije preporučio, a smatram ga ugodnijim za korištenje. Navedeni su moji osobni razlozi i to ne znači da se čovjek time treba baviti ili koristiti spomenuto. Ali nisam vidio da je itko drugi napisao razloge uz svoju preporuku. Proces instalacije i korištenja Rocky Linux-a sa XFCE/GNOME/KDE u usporedbi sa Mint Linux-om i bilo kojim drugim DE ustvari je više manje jednak - dobiva se package manager i stabilan desktop environment.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Jer covjek trazi jednostavnu desktop distru
Zahvaljujem na opsežnom komentaru. Koristio sam Fedoru 16, ali je bilo problema sa bleeding-edge paketima pa se nisam ni predugo zadržao. Nekome su stari (stabilni) paketi problem, nekome feature. Sve ovisi o tome što korisniku treba i što želi. Koristio sam rolling distribucije u produkciji kao što su CRUX i Void jer sam tako mislio rješiti potrebu za upgrade-om, ali sam došao do zaključka da uz 10 godina LTS na Rocky Linux-u mi uopće ne treba major upgrade. Kada je netko već spomenuo, Slackware 14 se vrti u produkciji 10-ak godina (05:35:52 up 2021 days, 23:43, 1 user, load average: 4.44, 4.89, 5.06 - zadnji reboot za kernel upgrade) i ne pada mi na pamet raditi bilo kakav upgrade paketa kamoli sustava, nova instalacija na novu mašinu i migracija su najsigurnije rješenje. Iskreno, nikada nisam napravio major upgrade jer uglavnom ostanem unutar LTS perioda kada je u pitanju životni vijek mašine. Štoviše Slackware 12 mi je bio prvi izbor nakon cca 6 uvodnih mjeseci Ubuntu-a i headless CentOS-a, i bio je dobar izbor, stoga ne vidim pravi razlog zašto korisnik @darkydark pokušava uvećati njegovu kompleksnost. U današnje vrijeme kada postoje LLM-ovi koji mogu odgovoriti na veliku većinu pitanja i više nego opsežno, u usporedbi sa čitanjem manuala, mislim da Slackware nije problem. Od svega što sam testirao, a mislim da je u manjem broju nego tomek@vz, CRUX za posljedicu daje znatno bolje razumjevanje Linuxa, buildanje paketa jer nema package managera i uvod u *BSD filozofiju, samo što produktivnost počne padati u slučaju loše organizacije - kod mene primarno zbog nedostatka kontinuiranog buildanja paketa. Doživio sam mentalni preporod prelaskom na NetBSD i DragonFly BSD za daily drivere jer sam shvatio da nekada stvari bespotrebno kompliciramo samo zato što imamo ponuđeno više načina za obaviti isti zadatak.

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Mislim da ništa od toga nije "lagano za razumjeti" za nekoga tko tek dolazi sa Windowsa
Korisnik je napisao da već koristi headless Debian i Arch, stoga nebih ga nazvao totalnim početnikom. Koliko sam pročitao jedini zahtjev je bio da rade 4 monitora. Pod isti kontekst spadaju CRUX, CTWM i DWM - s njima će bolje razumjeti kako stvari rade, i može ih više i lakše prilagoditi svojim željama i potrebama, umjesto da prilagođava sebe sistemu. Smatram da se korisnik lakše izgubi kada ima previše načina za napraviti istu stvar, i da je dugoročno bolje krenuti sa manje informacijsko-intenzivnom Linux distribucijom koja će omogućiti bolji fokus na bitne stavke, a ne pokušavajući shvatiti, primjerice - odgovara li više APT CLI, Software Manager, Synaptic, Flatpak, Snap, AppImage, direktno .DEB, i šta su oni uopće.

Suma sumarum, ovisi kojim putem čovjek planira dalje. Nisam napisao da je Mint loš odabir, ali ja osobno nisam bio nešto sretan s njim i Cinnamon DE pa sam zato preporučio alternativu koju drugi nisu. Svakako nek je sa srećom.

Moram dalje.

Zadnje izmijenjeno od: radi.neradi. 12.08.2025. u 06:35.
radi.neradi je offline   Reply With Quote