Citiraj:
Autor radi.neradi
Bilo bi mi draže pročitati konstruktivan komentar, jer ne znam na što se točno odnosi takva reakcija.
|
Jer covjek trazi jednostavnu desktop distru

Ako covjek zeli samo izvuc meso koje mu se uvuklo medu zube neces mu preporuciti top vec cackalicu. Takvima nemozes preporuciti Rocky a kamoli Crux.
Rocky Linux (i bilo koji drugi klon Red Hat-a) je moj go-to izbor za bilo sto da mirisi na server jer znam da ce sustav raditi i biti hebeno stabilan. However - za desktop imas isti problem kao i sa Debian Stable branchom - stari paketi/aplikacije + za razliku od Debiana mnogo manji portfolio aplikacija (je mozes koristiti Flatpak Cheat Code al to onda nije poanta RH klona). Zato postoji recimo - Fedora koja je skoro pa bleeding edge, al opet stabilna i dolazi sa dovoljno pametnim izborom defaultne konfiguracije za sve vezano uz hardwer i softwer da nebude na putu, bez obzira bio pred ekranom noob ili power user. I jednostavno radi. Ukljucujuci i Scaling

. Ako bi bas nekaj tog tipa iskreno radije bih uzeo Debian Testing branch jer se pokazao dovoljno civiliziranim na desktopu i serveru (bar u moje zadnje 2 godine testiranja) da je perfektni mix izmedu RH i Fedore. S tim da Debian najcesce manje glavobolje zadaje kod Major Version upgrejda - RH ti kaze da to jednostavno nije podrzano (s pravom). Imas 3rd party alate za lagan upgrejd ili mozes kao ja rucno i deri ali moras itekako dobro znati sto radis i poznavati RH based Linux inace su Tantalove muke 0 u odnosu na psiholoski stres sto taj nesretnik pred ekranom tog sustava mora odraditi.
Crux pak je tolko marginalna distra koju je vrijeme zaboravilo i koja iako ima svoju klijentelu - definitivno ne da nije za svakoga nego ima manje korisnika valjda nego Clearlinux u 2025. Kao takvu ju nikome nebih preporucio. Tko zeli Crux - zna za njega i instalirat ce ga i radi se najcesce o starim *BSD-ovcima ili ekipi koja trazi alternativu Slackware-u. Vecina ostalih zavrsi na Archu naravno jer je "cool" (i vecu korisnicku bazu + bolju dokumentaciju).
Nije bit samo gledati sto je dobro u nasim ocima nego prepoznati potrebe (i po mogucnosti predznanje korisnika) i prema tome dati preporuku inace ce opet biti "Linux SUX!!!!!!!!"
Dakle da skratimo muke svima...TLDR:
1. Noob > Linux Mint
2. Power User > Linux Mint , Fedora, Debian (Testing/Sid), OpenSuse Tumbleweed
3. Server > Debian (stable), Redhat (i klonovi tipa Rocky Linux i Alma Linux), SLES
4. Homelab Server > isto sto i Server + CentOS, OpenSuse Leap
Za Docker i Kubernetes pak postoje i specijalizirane distre o kojima necemo ovaj puta jer se mijenjaju brze nego Trump moze izmisliti novu provokaciju svijetu.