View Single Post
Staro 11.08.2025., 20:59   #4446
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor radi.neradi Pregled postova
Bilo bi mi draže pročitati konstruktivan komentar, jer ne znam na što se točno odnosi takva reakcija.
Jer covjek trazi jednostavnu desktop distru Ako covjek zeli samo izvuc meso koje mu se uvuklo medu zube neces mu preporuciti top vec cackalicu. Takvima nemozes preporuciti Rocky a kamoli Crux.

Rocky Linux (i bilo koji drugi klon Red Hat-a) je moj go-to izbor za bilo sto da mirisi na server jer znam da ce sustav raditi i biti hebeno stabilan. However - za desktop imas isti problem kao i sa Debian Stable branchom - stari paketi/aplikacije + za razliku od Debiana mnogo manji portfolio aplikacija (je mozes koristiti Flatpak Cheat Code al to onda nije poanta RH klona). Zato postoji recimo - Fedora koja je skoro pa bleeding edge, al opet stabilna i dolazi sa dovoljno pametnim izborom defaultne konfiguracije za sve vezano uz hardwer i softwer da nebude na putu, bez obzira bio pred ekranom noob ili power user. I jednostavno radi. Ukljucujuci i Scaling . Ako bi bas nekaj tog tipa iskreno radije bih uzeo Debian Testing branch jer se pokazao dovoljno civiliziranim na desktopu i serveru (bar u moje zadnje 2 godine testiranja) da je perfektni mix izmedu RH i Fedore. S tim da Debian najcesce manje glavobolje zadaje kod Major Version upgrejda - RH ti kaze da to jednostavno nije podrzano (s pravom). Imas 3rd party alate za lagan upgrejd ili mozes kao ja rucno i deri ali moras itekako dobro znati sto radis i poznavati RH based Linux inace su Tantalove muke 0 u odnosu na psiholoski stres sto taj nesretnik pred ekranom tog sustava mora odraditi.

Crux pak je tolko marginalna distra koju je vrijeme zaboravilo i koja iako ima svoju klijentelu - definitivno ne da nije za svakoga nego ima manje korisnika valjda nego Clearlinux u 2025. Kao takvu ju nikome nebih preporucio. Tko zeli Crux - zna za njega i instalirat ce ga i radi se najcesce o starim *BSD-ovcima ili ekipi koja trazi alternativu Slackware-u. Vecina ostalih zavrsi na Archu naravno jer je "cool" (i vecu korisnicku bazu + bolju dokumentaciju).

Nije bit samo gledati sto je dobro u nasim ocima nego prepoznati potrebe (i po mogucnosti predznanje korisnika) i prema tome dati preporuku inace ce opet biti "Linux SUX!!!!!!!!"

Dakle da skratimo muke svima...TLDR:

1. Noob > Linux Mint
2. Power User > Linux Mint , Fedora, Debian (Testing/Sid), OpenSuse Tumbleweed
3. Server > Debian (stable), Redhat (i klonovi tipa Rocky Linux i Alma Linux), SLES
4. Homelab Server > isto sto i Server + CentOS, OpenSuse Leap

Za Docker i Kubernetes pak postoje i specijalizirane distre o kojima necemo ovaj puta jer se mijenjaju brze nego Trump moze izmisliti novu provokaciju svijetu.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 11.08.2025. u 21:07.
tomek@vz je online   Reply With Quote