View Single Post
Staro 29.07.2025., 17:06   #1512
wifi
Premium

wifi's Avatar

Datum registracije: Sep 2017
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Ovisi kakve stare diskove imaš viška, znaš i sam da to što planiraš nije neko super pouzdano rješenje. Ak su po 1TB ja se ne bih zafrkavao. Previše posla za tako mali kapacitet i još diskovi koji su tko zna što prošli
Provrti malo smart full test i par žešćih (npr. badblocks r/w) pa vidi koliko će ih preživiti prije nego kreneš dalje
svjestan sam toga... ovo je doslovce low cost rjesenje iz zaj..cije koje sigurno NIJE primarni storage za podatke.
sve diskove, pa i nove provrtim kroz badblocks. neke reklamacije sam ima upravo na taj mot, doslovce 2-3 dana nakon kupovine. prilozia screenshotove, pogovora nije bilo...
realno, cak i to ne znaci puno, jer od hrpe seagate koje sam dosad vec provrtia (isto 1TB) masa njih je krepala i prozujala upravo zato jer su poceli radit 24/7, a za to nisu bili namjenjeni.

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
I onda jedan od nodeova krepa iz milijun razloga pa ti se objesi cijeli “master pool”

Ti bi se igrao a ne znaš čega 5TB eksterni 2.5” disk je spor arhivski SMR koji kad krepa doviđenja podaci. Znam jer ga imam, krepao još nije

Osim toga koliko bi ti platio šest ladica? Danas će u njima biti hrpa mali diskova, sutra će to biti 6x4TB SSD… sretno s traženjem SATA ladica kada SATA bude odavno zaboravljen a ti na isti način dođeš do takvih SSDova
pa ako teoretski krepa jedan od nodeova, samo njega dignit iznova na drugom hardveru i sve je opet back and running... nije neka drama dok god svaki od nodeova ima svoju minimalnu redundanciju...

danas su i 1TB od 2.5" SMR.
i da bude jasno, nisi falia, ovo je igra kako najbolje iskoristit hrpu, u danasnje vrime, prakticki neiskoristivih diskova... i zato je name of the game, sto manje investirat i sto vise iskoristit postojece resurse...

a nakon nekog vrimena hoce li ti bit bitno sto je sata postojala? koliko floppyja danas koristis? koliko dvd-a? dok god je maticnih, dok god imas zalihu sata kabela, moces spojit disk, prebacit ako ima sta podataka s njega, i prec na nove generacije tehnologija...

Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
Ciganski pristup/hardware trazi ista takva rjesenja. Tako da po-ma-lo sa ozbiljnim/smislenim prijelozima...
I ja bi fiat punto ide 2sec do 100, da ne trosi puno, bude pouzdan,svaki Meho da ga popravi sa nekim polovnim djelovima iz svoje arhive. Ostalo je preskupo!
u ovom slucaju ciganski pristup doista je jedina prava stvar... ne isplati se ulagat u hrpu dodatnog hardvera samo da bi ovaj (i dalje) nepouzdani hardver upogonia... kad je bal, nek je maskenbal, i ako sutra takav setup krepa, nitko nece pustit suzu za njim ni onim sto je bilo na njemu... a ono sto prezivi, OPET ce moc bit single drive-ovi...

i zato... cluster postojeceg hardware-a je ono sto ce ic u testiranje za prvu ruku...
wifi je offline   Reply With Quote