Pozdrav ekipa.
Imam opremu od A1 (ZTE F8648P 4x4 ax ruter i ZTE ZTE H3601P ax 2x2 repeater spojen WPS-om (ili WDS-com?) kao repeater.
Nedavno sam uzeo Asus WiFi 7 ROG USB-BE92 i BT8 3x3 ruter.
Gemini mi je rekao da "Naravno, moći će se meshati s postojećom opremom koristeći prlpMesh/EasyMesh i fronthaul će biti WiFi7 a backhaul WiFi6". Ja reko super, naručujem
Prvobitna namjera je bila flashat OpenWRT (dostupan u snapshot verziji) i postaviti ga kao bežični repeater (znam da gubim pola brzine, njega bih možda i mogao spojiti kabelom ali otom potom).
Onda sam čuo za prplMesh koji je navodno kompatibilan s OpenWRT-om (pokušao sam napraviti build environment za OpenWRT 18.06.9 za svoj prastari TpLink TL830REv1, includat prplMeshov git u feeds.conf file, i to prodje, prva skripta se pokrene, druga baci neku grešku ali postoji manual workaround ali na kraju smo Gemini i ja zaključili da zadnji korak s makefileom faila jer je jednostavno prevelika razlika u verzijama). Ekipa s OpenWRT foruma baš i nije oduševljena prpMesh idejom, navodno luci i netifd nisu svjesni prplMesh paketa, ali ne znam koliko mi je to bitno u životu ako ga uspijem meshat jednim gumbom). Postoji i PrplOS ali nemam nikakvih iskustava s njim niti sam našao forum/discord za čitav taj prpl "stuff". Došao malo vidit ako tko ima iskustva s istim?
Uglavnom, postoji li neki način da se Asus BT8 (impulse buy, vidio da je prvi WiFi 7 ruter s OpenWRT podrškom) mesha s navedenom opremom od A1? Ako ne, pretpostavljam da će novi komad opreme stajat u nekom ćošku i skupljati prašinu dok budem imao ekstra kesa za novi ruter ili 2 (uzeo bih 4x4 wifi7 ako već uzimam, tipa BT10 ili neki "gejmerski" pa ako jednog dana bude OpenWRT podrške super... a ako ne opet dobro). Iako mi nimalo nije legla ideja AsusovogAI mesha, kao i općenito ovih propriatery mesheva. Osobno bih išao na OpenWRT i 802.11s ili EasyMesh/prplMesh kad mi ga postojeća oprema već podržava. Samo nigdje ne vidim neku diskusiju o ovom prplMeshu.
Pa ako netko ima kakvu pametnu... Asus je trenutno žicom spojen na ISP ruter i glumi AP sam za sebe. Iako je "Connected speed" možda mrvicu veći nego kad sam spojen na ax repeater zbog MLO i WiFi7 (oko 2.8/1.4 Gbit/s), u praksi je brzina puno manja. Speedtest mi pokazuje oko 70Mbita u DL, dok mi preko ISP-ovog repeatera pokazuje nekih 350. Ruter je kat ispod i trenutno nema aktivan repeater (repeater se isto nalazi kat ispod direktno ispod mog kompa/TV-a i ostalih džindži pa je signal (barem na 5GHz odičan, sumnjičav sam oko 6GHz kako bi se ponašao). Asusa bih meshao u svom stanu zbog 6GHz mreže.
Enivej...