Nije loš ovaj Hugo. Preci mojih predaka njime bi sigurno bili oduševljeni. Pogledao sam na YT video "Hugo in 100 seconds". Malo sam se prepao sintakse. A vidim da se, osim sintakse zahtjeva da korisnik savlada osnovne programerske koncepte, poput varijabli ili petlji.
Umetanje varijable u predložak:
{{ $helo := value }}
Umetanje petlje u predložak:
{{ range .Pages }}
ovdje ide sadržaj...
{{ end }}
Scary...Alat je izgleda prilagođen dosadašnjem načinu razmišljanja koji se koristio kod kreiranja web-a. Zagolicalo me da to je Hugo kreiran još 2015-te godine a chatGPT je izišao negdi 2019-te i promjenio sve. Da li autor Huga uopće mogao zamisliti kakav će umjetna inteligencija imati utjecaj na generiranje HTML-a i programiranje općenito? Vjerojatno da, ali je bio suzdržan.
Ja ovo ne bi dao početniku jer mora naučiti HTML (ne nužno CSS) pa preći na programiranje, a zatim naučiti kako to objaviti online...
Pa kako onda, sa temeljnim znanjem HTML-a napraviti web stranicu?
---------------
JA:
do you have any web site html&css template? Can you make one?
chatGPT:
Sure, I can create a custom HTML & CSS website template for you!
To tailor it better, could you tell me a bit about what you're looking for?
Here are a few quick questions:
- Purpose of the website: (e.g., personal portfolio, blog, business, landing page, product showcase, etc.)
- Design style: (e.g., minimalist, colorful, dark mode, modern, classic, etc.)
- Number of sections: (e.g., Home, About, Services, Contact, etc.)
- Any special features?: (e.g., responsive layout, image slider, contact form, animations, etc.)
- Should I use any frameworks? (e.g., plain CSS, Tailwind, Bootstrap)
Let me know these and I’ll create a clean and usable template for you. If you just want a simple starter template right away, I can generate that now too.
JA:
1. Personal web site 2. Minimalist, colorful. Warm orange-like colors. 3. Five (5) sections. 4. It should look good for desktop and mobile, so i guess it's responsive?. 5. Bootstrap is fine. Thank you.
chatGPT:
Here's a minimalist, colorful personal website template using Bootstrap with warm orange tones. It includes 5 sections: Home, About, Portfolio, Blog, and Contact. It's fully responsive and styled with Bootstrap and some custom CSS.
You can customize your name, links, and content easily. Let me know if you'd like to add features like a contact form, image gallery, or animation.
---------------
moj prompt i html&css kod generiran za 20-ak sekundi, ravno iz mašte jezičnog modela:
rezultat: desktop layout
responsive layout:
Što je najtužnije, koristio sam savremenu tehnologiju na zastarjeli način. Nisam koristio GUI, nisam niti izgovarao što želim, već sam tipkao u chatGPT prompt. Bar tako sugerira Andrej Karpathy u svom jako zanimljivom predavanju koje preporučujem svakome. Tko na ovo izdvoji sat vremena, sigurno neće pogriješiti:
https://www.youtube.com/watch?v=LCEmiRjPEtQ
Inače, da bi netko razumio predavanje i što je gospodin Karpathy objasnio, ipak bi trebao imati temeljno znanje IT-ja, kao i neke osnovne pojmove. Recimo što je CURL.
Ah, promjene koje ne dolaze preko noći i nisu toliko zanimljive.
Nije daleko ni vrijeme kad ću moći izrecitirati kakav web želim pa reći AI agentu da to objavi na mojoj domeni. Oće li on koristiti ftp? sftp? mftsfmpps? Git? Briga me. Nek plati domenu mojom karticom...
Nekako se mislim da, ako živimo u eri gdje AI agentu
kažemo da nam generira web, što će nam uopće web? Možda kao izvor podataka kojima će se hraniti jezični modeli?
Naučili smo tražiti informacije na webu i tu su bile web stranice koje je netko trebao isprogramirati. Sad se mjenja način na koji tražimo informacije, a to znam najviše po sebi. Kad nešto želim, neku informaciju, u zadnje vrijeme tražim
najkraći put do te informacije. Ne da mi se više guglati niti pet minuta već kucam u chatGPT šta oću pa kad vidim rezultate, onda znam kako ću dalje.
Inače, tinejđeri kao 20-i nešto godišnjaci chatGPT doživljavaju kao entitet. Oni npr. u chatGPT upišu nečije ime i bezrezervno vjeruju onome što pročitaju. Vjeruju onome što se čini kao nekakav zaključak koji je izveo jezični model. Misle da ne može pametnije od toga. Možda kod njih i ne može, bar ne u većine.