Citiraj:
Autor Flegma
E to je to, hvala, informacija iz prve ruke. Jos se i ja razmisljam dal da se switcham na QNAP ili da ostanem na Synologyu i uzmem recimo DS1621+ koji onda moze imat 3 RAID poola bez problema (2x4tb, 2x6tb, 2x24tb).
|
Generalno, Synology je uvijek bio skuplji od Qnapa za usporediv hardver, a one priče da je i više user-friendly ne mogu baš potvrditi, meni su podjednaki.
Useri obično trebaju puno više naučiti o principima i dobrim praksama upravljanja podacima, poljima, volumenima, shareovima, pravima pa mi tu GUI izgleda najmanji problem.
Ako gledamo cijenu, taj DS1621+ je oko 1.100€, 6 bay, a nešto manje od 700 su Qnap TS-433 i TR-004 sa ukupno 8 bayeva, naravno ne baš "pravih" jer ih ne možeš bilo kako kombinirati ali za neke scenarije je i to dovoljno.
Npr. ja sam navikao na duboke strukture direktorija pa mi jedan veliki volume nije prioritet (uvijek se može razlomiti na više volumena/shareova) iako ga je lijepo imati.
Minus TS-433 je da ima ARM CPU pa otpada x86 virtualizacija ali ako ti to nije bitno ima sasvim ok eko-sustav sa puno appova, 1 i 2.5G mrežna porta, USB-ove, NFS share za Proxmox isto radi ok ... sasvim pristojan NAS. Sa TR-004 dobiješ ovu modularnost DAS/Expansion koju želiš.
Za TR-004 nisam našao koji hw kontroler ima, ali me ugodno iznenadilo koliko je brz sync dva 8TB diska u polje. Naravno, nije baš za direktnu usporedbu jer NAS napravi puno više posla, za jedan StoragePool je ustvari više particija na disku i još puno toga što ne znam a potrebno je za dinamičke (thin/thick) volumene i snapshote, valjda mu ta jednostavnost i daje brzinu.
Jedan, meni zgodan detalj, RAID1 polje sam formatirao sa PCa (Win) u NTFS, i kasnije mogu izvaditi bilo koji disk iz para, staviti u običan USB dock i radi. Ne zvuči nešto posebno ali kad imaš traume iz mladosti sa kvarom integriranih RAID kontrolera na matičnima i traženjem iste takve da bi uopće mogao pristupiti podacima, mene veseli