Citiraj:
Autor Lewis
Pokusao sam shvatiti "use cas" ali nisam uspio kompletno skuzit sta zelis. Jel ti trebas taj storage/uredjaj na terenu/koji putuje s tobom ili je to sve u kuci/stanu/istom uredu ?
|
Da, malo sam mutavo napisao. Vecinom ce biti kod mene u istom stanu/uredu i namountan na server (pa onda exposean vanka za storage), ali ponekad kad imamo event trebam hrpetinu materijala kopirati gore/dole (doma sam na 2.5GbE mrezi, ali je upload link 1G), rado bih ga ponjeo sa sobom i spoijo u Windows masinu koja radi encoding i ostale gluparije da ne trosim vrijeme na upload/download. OSX sam spomenuo kao edge case isto tako, mada s mekom vrlo vjerojatno necu nikad radit, a i mogu mu pristupat preko mreze.
Citiraj:
Autor tomek@vz
Ako sam te dobro shvatio trebaš "vanjsko USB 3.0/3.1" kućište u koje možeš nakrcat diskove i da ga sva 3 OS-a vide...to bi moglo biti zeznuto - logično lupiš NTFS koji je na Windows platformi nativno podržan a Linux ionak nije briga kaj pukneš. Mac OS me brine tu ti bi neki od Apple kolega mogao dati savjet. Kod NAS-a imaš mogućnost share-ati sve preko raznih protokola dok interno koristiš malo pametniji FS pa nemaš problema sa kompatibilnosti. Icy Box ti ima u ponudi takvih externih kućišta pa si čekiraj njih.
P.S. imaj na umu da ćeš morati sa time biti "nježan" jer diskovi ne podnose vibracije ili trešnju baš najbolje - a raid nije backup.
|
Da, to bi vise manje bio pristup, a rijetko bi se nosilo nekud (mijenjala pozicija). Icy Box sam u startu i gledao, al me mucio ovaj problem "2 RAID polja".
Citiraj:
Autor Max Rockatansky
Nisam odavno ništa dirao pa pišem po sjećanju.
Pamti RAID polja, mijenjao sam parove i nakon vraćanja prethodnog ga je normalno prepoznao. Tada je u dokumentaciji i na forumu pisalo da ne rade dvije RAID1 grupe (2 para) ali rade.
Ne radi RAID1 + single diskovi, jer ima i RAID5 i 10 pa njih smatra kao spare za RAID.
Sve to sam radio u "soft" načinu jer imam Qnap NASeve pa mi je bilo bitno da istovremeno bude i kao proširenje za NAS.
Npr. kad se spoji na TS-531X (5-bay) onda se vidi kao proširenje sa svim diskovima (pool, volume) a Qnap OS u tom slučaju dopušta da budu NTFS.
Ako pustiš Windowsima da formatira onda oni nakelje onu svoju malu particiju pa je urednije to napraviti nekim drugim part managerom.
Kad je na PCu (USB-C - A), onda se ponaša kao svaki ext. disk (RAID je transparentan).
Na kompu imam taj njihov softver pa sam zato sad probao na virtualki koja ga nema i radi sve ok kad se "priključi" (kao i bilo koji USB uređaj).
Tako ga najčešće i koristim, kao brzi offline backup jer dobar par diskova praši i preko 200 MB/s za razliku od 1Gb mreže pa je usput i duplo brže.
Planiram si uzeti još jednog pa će NAS relativno jeftino trajno postati 9-bay  .
Nije jeftin, ali za razliku od Orico i sličnih DAS-eva ima taj Qnap dio koji je meni vrijedio razlike.
I Synology ima takva proširenja ali nisam probao u živo, kod Qnapa je ta integracija solidno izvedena,
|
E to je to, hvala, informacija iz prve ruke. Jos se i ja razmisljam dal da se switcham na QNAP ili da ostanem na Synologyu i uzmem recimo DS1621+ koji onda moze imat 3 RAID poola bez problema (2x4tb, 2x6tb, 2x24tb).
Znaci, setup je trenutno ovakav:
- server ima 2x4tb nvme (proxmox s par virtualki, nesto docker containera)
- 2x4tb wd blacka stoje sa strane
- 2x6tb (toshiba n300 mislim) imam u synology ds218+
- 2x24tb cu naruciti (vjerj ironwolf ili exos ili wd red pro) kad odlucim jos sta mi treba od hardveraja
Opcija 1:
- uzeti TR-004 kao "disk enclosure" i unutra staviti 2x6tb i 2x4tb
- 2x24tb ubosti u DS218+ i mountat na proxmox po potrebi
Opcija 2:
- uzeti DS1621+ i ubosti unutra sve diskove, napravit 3 poola
- po potrebi mountat ga na proxmox (i ne šetat nikud s tim nego sve radit preko mreže/interneta)
Opcija 3 (nisam nikad imao QNAP, pa ne znam njegove prednosti/mane naspram Synologya):
- ubosti neki 2 ili 4 bay QNAP NAS
- uzeti TR-002 ili TR-004 i koristit ga kao expansion za QNAP
Pitanje - sto od opcija savjetujete i ako mi savjetujete da bjezim od Synologya (pogotovo sad kad su najavili ovo da ce samo s njihovim diskovima raditi), što od QNAPa slozit (cijena nije bitna trenutno, ali ne trebam enterprise rijesenje, vec neko middleground homeserver rijesenje koje cu moc rokat za po doma). Nisam pametan da li da idem na 6-bay NAS, ili 4-bay NAS sa 2-bay prosirenjem, itd. Miljun opcija mi je u glavi, pa unaprijed zahvaljujem svima