Nisam odavno ništa dirao pa pišem po sjećanju.
Pamti RAID polja, mijenjao sam parove i nakon vraćanja prethodnog ga je normalno prepoznao. Tada je u dokumentaciji i na forumu pisalo da ne rade dvije RAID1 grupe (2 para) ali rade.
Ne radi RAID1 + single diskovi, jer ima i RAID5 i 10 pa njih smatra kao spare za RAID.
Sve to sam radio u "soft" načinu jer imam Qnap NASeve pa mi je bilo bitno da istovremeno bude i kao proširenje za NAS.
Npr. kad se spoji na TS-531X (5-bay) onda se vidi kao proširenje sa svim diskovima (pool, volume) a Qnap OS u tom slučaju dopušta da budu NTFS.
Ako pustiš Windowsima da formatira onda oni nakelje onu svoju malu particiju pa je urednije to napraviti nekim drugim part managerom.
Kad je na PCu (USB-C - A), onda se ponaša kao svaki ext. disk (RAID je transparentan).
Na kompu imam taj njihov softver pa sam zato sad probao na virtualki koja ga nema i radi sve ok kad se "priključi" (kao i bilo koji USB uređaj).
Tako ga najčešće i koristim, kao brzi offline backup jer dobar par diskova praši i preko 200 MB/s za razliku od 1Gb mreže pa je usput i duplo brže.
Planiram si uzeti još jednog pa će NAS relativno jeftino trajno postati 9-bay

.
Nije jeftin, ali za razliku od Orico i sličnih DAS-eva ima taj Qnap dio koji je meni vrijedio razlike.
I Synology ima takva proširenja ali nisam probao u živo, kod Qnapa je ta integracija solidno izvedena,