View Single Post
Staro 23.06.2025., 11:31   #1
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
DAS/Enclosure

Pozdrav,
isprike ako je bio vec topic, pokusao sam pogledati par gornjih i nisam nasao slicno pitanje/odgovor.
Naime, imam potrebu doma expandati storage (trenutno osim homeservera imam Synology DS218+ sa 2x6Tb unutra), ali cu ponekad trebati i switchati uredaje u koje je storage spojen. Ideja mi je bila da uzmem DAS (ne treba mi NAS jer osim Synologya vrtim i homeserver gdje mogu dignut sta mi bude trebalo s tim storageom), odnosno nesto gdje cu ubost npr. 4x24tb diskove i da onda slozim 2xRAID1 polja. Vecina DASova koje sam nasao imaju HW raid za 2 slota od 4, a ovaj QNAP TR-004 mi se cini da ima 2.
Citajuci specke/dokumentaciju, cini mi se da se 2 RAID polja mogu definirati samo preko njihovog softvera (QNAP External RAID Manager), dok ostale kombinacije moze i hardverski preko switcheva iza. To i ne bi bio problem ako radi tako da na jednom kompu si podesim RAID polja i onda kad switcham na bilo koji drugi da ga on prepozna bez da moram imat na svakom kompu instaliran softver (recimo, na win masini podesim raid polja, onda trebam to koristit jednom mjesecno na mekbuku i kad spojim automatski vidim kako treba, bez da instaliram softver, pa kad prekopiram ostavim spojen u homeserver gdje isto tako zelim vidjet 2 raid polja vec definirana, itd.)

Dragi lastane, ima li tko iskustva s tim DASom (ako ne s tim onda neki drugi) - je li moj usecase s ikojim pokriven? Dakle, trebam DAS koji "pamti" RAID polja koja definiram kako god (hardverski ili softverski) i koji ce se moc switchat izmedju win/osx/linux okruzenja bez da instaliravam na svaki uredaj njihov softver.

Thx svima