View Single Post
Staro 22.06.2025., 18:00   #4682
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Nije samo dulje vrijeme pražnjenja, veće baterije imaju više paralelnih članaka pa mogu gurnuti više struje iz sebe.
Ali pitanje je kako je kontroler u alatu podešen, tj. koliko struje pušta u alat prije nego aktivira zaštitu i ugasi motor.

Crna Parkside "analogna" fleksa provjereno bolje reže metal sa 8Ah baterijom, ista stvar sa crnom sabljarkom. Obje imaju nadstrujnu zaštitu ali očito da je podešena dovoljno visoko da može iskoristiti više struje koje daje 8Ah baterija.

Fleksa mi se 100x ugasila pod opterečenjem i sa 8Ah baterijom, nakon strujnog reseta nastavi raditi bez problema.
Sabljarku sam nedavno pokvario, zadnji put u karijeri se ugasila pod opterečenjem i više se ne pali

Ne bi me čudilo da skuplji aku alati imaju opreznije podešenu zaštitu pa u radu nemaju koristi od jačih baterija.
Npr. ovaj Dewalt-ov XR čekić ima u sebi mali motorčić koji pokreće odlično složen prijenos. Mislim da nebi imao koristi od veće baterije, u kompletu dolaze 5 Ah.

Pretposatvljam da je to tajni sastojak tih starih crnih lidl alata. Gurali su u njih jake motore i osrednji prijenos pa onda Dewalt ima 2 a Parkside 3J. Samo je pitanje koliko dugo Parkside preživi dok se ne istope kontakti baterije i/ili otkaže kontroler. Činjenica je da mi je sabljarka otkazala tek sa 8Ah baterijom.

Zadnje izmijenjeno od: Doom. 22.06.2025. u 18:14.
Doom je offline   Reply With Quote