View Single Post
Staro 15.06.2025., 11:41   #88
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Pitanjce za vlasnike Dell mini pc-a i kako vam se ponašaju ventovi kod loada.

Nešto eksperimentiram sa Dell 7080 koji ima i7 10700T unutra. Kod multicore bencha temp cpu-a polako raste do 70 C, a vent se vrti fiksno na 1800 okr (nečujno) i ne mrda. I tako temp naraste na 70, vent ožeže na 4800 okr. (dosta čujno) na 10ak sekundi, ohladi cpu na 69 C i spusti vent na 2800 okr. (umjereno čujno) i tu stoji sljedećih 10 sek. Pa opet na 4800 okr. pa spusti i tako u krug.

Logika venta je banana i sve se vrti oko 70 C što je dosta ispod temp. limita za taj cpu. Šta ne može dizati vent kako se diže temp. jer da to radi onda bi mu trebalo duže da udari 70 C, a dotad možda i odradi real life load i opšet ode u idle.
BIOS je updejtan, pasta friška, čak sam probao i sa PTM-om.

Stvar je još gora kada imam opterećenje na svega par jezgri, jezgra lako ode na 75 C dok je socket temp dosta manji, vent tada podivlja na 5000+ okr. (boeing 747) pa postupno spušta...

Prvu noć kad sam komp pustio "u produkciju" probudio me u 1 ujutro kad je radio backupove VM-ova i analizirao Plex library. Komp je btw u susjednoj sobi

Sad sam mu ugasio boost i time ga kriplao maksimalno (stoji na 2GHz umjesto boostanja na 4.3GHz), ali barem više ne udara tih 70 C pa ni vent ne divlja. Po benchevima gubim oko 40% performansi tako da to nije nikakvo rješenje.
Gašenje HT-a i zadržavanje boosta ne pomaže.

Sad nakon što su mi kroz ruke prošli neki mini pc-i mogu složiti i listu onih sa bolje rješenim hladjenjem:
- Lenovo M910q (jako tih vent koji prati temp cijelo vrijeme, pa nema pulsiranja venta)
- HP 600 G4 (vrlo slično iskustvo kao sa Lenovom, s tim da kod HP-a po iskustvima ventovi probruje u idleu pa treba kupiti novi)
- Dell 7080

Može neka preporuka 1L pc-a baziranog na intelu 10th gen i da ima 2 nvme slota i da ima normalniji vent? Je li Elitedesk 800 G6 bolji po pitanju venta? Gledam uzeti drugog, recimo sa i5 procom, pa se poigrati sa i5 i i7 procevima, i sa dvije različite platforme. što mi ostane, prodam... Samo bacam j* pare :\