Citiraj:
Autor hakija
Ja nemam HA, tek ga planiram nabavit i onda nutra sve napucat da vidim kako to sljaka prije nego cijelu kucu zbuksam u tako nesto. Zato i pitam dal je to uopce pametno ili da idem na nasto provjereno kao KNX, DALI, C-bus i sl...
|
Kod odluke bi bilo dobro uzeti u obzir i "održavanje" sustava. Tj. koliko ti se da zezati s sustavom nakon što sve postaviš i želiš zaboraviti da treba nešto mijenjati.
Npr. kod sebe vidim da bi trebao napraviti neki "high availability" setup jer kako više stvari dodajem u home assistant, tako mi on postaje kritična točka. Npr. prvo me zezao Zigbee USB kordinator jer bi nakon X dana samo prestao raditi. Pa sam nabavio mrežni kordinator koji je stabilniji ali opet ukoliko se nekad dogodi ispad s mreže, Zigbee2mqtt će imati par pokušaja da se spoji i onda odustati. Velik je problem jer u tom nekom random trenutku više ne rade zigbee uređaji pa onda slušam žalopojke kako ne rade svjetla, prekidači itd.
Druga stvar je da Home Assistant svaki tjedan dobiva updateove i trebalo (ali ne mora se) voditi brigu da se to updatea. A u nekim rijetkim updateovima može biti i breaking changesa.
U vezi automatizacija, koristim neke već gotove blueprintove, tu se stvari isto mogu jako zakomplicirati.
Dakle, ne znam kako je kod KNX i drugih sustava ali imam dojam da je to više profi sustav i kad se jednom podesi da korisnik zaboravi da postoji. A ponekad bi htio baš to, da kad nešto podesim da nemam više problema ili prigovora ukućana da nešto ne radi.