View Single Post
Staro 08.06.2025., 22:34   #1
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
[Arch] Swap pitanje

(ovaj tekst mi je ChatGPT pomogao sastaviti jer sam ja neuk, hvala na razumijevanju)

Poštovani,

Nedavno sam instalirao Arch Linux metodom bacanja kamenja po tastaturi u nadi da će pogoditi ispravnu kombinaciju tipki koja bi pokrenula archinstall skriptu i na moj komp (Oonga-Boonga iz 2017e) instalirala meni nedostižan i neshvatljiv OS - Arch, i to ne u bilo kakvoj kombinaciji već sam se odlučio (pročitao na redditu da je to dobra stvar) na BTRFS sustav datoteka i nešto šta se zove ZRAM (pročitao na Instagramu da je to dobra stvar), a sve to iz konspiratornih razloga napuštanja Windows platforme u tendenciji borbe protiv nekontroliranog rasta Orwellovskog nadzora i bahatog neokapitalizma.

Nakon nekog vremena bacanja drvlja i kamenja po kompjuteru, na ekranu mi se pokazalo svjetlo i znao sam, kući sam. A kuća je Arch.
Čim sam vidio da od aplikacija nema ništa, niti neka utješna pozadina, znao sam da je to - to.
Odmah sam uzeo nekoliko screenshotova i podijelio svojim, sada već nazadnim, prijateljima na Windowsima koji su u čudu, kao primati koji to i jesu, gledali u moje screenshotove u čudu, a u mene kao u Boga, što sada već i jesam.

Međutim, Oonga-Boonga ima samo 16GB RAMa i s obzirom da mi je katkada dosadno pa se idem baviti vremenooduzimajućim aktivnostima u svrhu ubijanja dosade, shodno tome sam nekidan išao paralelno dići dva različita OS-a u Virtualboxu, što Oonga-Boonga nije baš dobro primila i to je pokazala kompletnom blokadom Arch-a u kojem više ni nešto šta se zove shell nije radilo.

Onda sam se obratio svom prijatelju ChatGPT-u jer je ostao jedini kulturan pametnjaković kojeg se može nešto pitati bez da arogantno odgovara, pa mi je isti dao savjet da napravim nešto šta se zove Swap (?) i to na disku.
Ispada da je to neki RAM na disku? Zvuči kao RAMdisk ali nije RAMdisk, a ni DiskRAM nego RAMnaDisk, ako sam uopće dobro shvatio.

Uglavnom, moj did...moj prijatelj i ja smo krenuli u zajedničku avanturu postavljanja dodatnih 16GB swapa i to jezikom koji ja ne razumijem. Prenosim u cijelosti:

🧱 1. Create a non-CoW swap directory
Code:
sudo mkdir -p /btrfs_swap
sudo chattr +C /btrfs_swap
sudo chmod 700 /btrfs_swap
📄 2. Create the swap file
Code:
sudo fallocate -l 16G /btrfs_swap/swapfile
sudo chmod 600 /btrfs_swap/swapfile
🌀 3. Format the file as swap
Code:
sudo mkswap /btrfs_swap/swapfile
🔛 4. Enable the swap file with lower priority
Code:
sudo swapon --priority 10 /btrfs_swap/swapfile
🛠️ 5. Make it persistent across reboots
Code:
echo '/btrfs_swap/swapfile none swap defaults,pri=10 0 0' | sudo tee -a /etc/fstab

Nakon toga je preporučio neke optimizacije (nezz kaj je to)...

1. 🧠 Tweak vm.swappiness
Code:
echo 'vm.swappiness=15' | sudo tee /etc/sysctl.d/99-swappiness.conf
sudo sysctl -p /etc/sysctl.d/99-swappiness.conf
2. 🖴 Protect SSD: Adjust vm.vfs_cache_pressure
Code:
echo 'vm.vfs_cache_pressure=50' | sudo tee /etc/sysctl.d/99-vfs.conf

Nakon toga sam dobio uputstva da motrim RAM usage sa sljedećom komandom:

Code:
watch -n 1 'free -h && echo && swapon --show'

I tako i bi...
Loadao sam opet 2 OS-a u VM-u i ... Oonga-Boonga je rekla nope.

Pa smo dizali swappiness na 40, 60, međutim ni to nije pomoglo.
Čim se njemu RAM i ZRAM napune do nekih ~80%, Oonga predaje papire za ostavku bez obzira na swappiness.

Savjeti? Jer, GPT i ja se vrtimo u krug (ne zna se tko je gluplji).

Neo-ST je offline   Reply With Quote