Citiraj:
Autor Night
Ovo boldano i si sam pobio u idućim rečenicama 
Postoji golema razlika između stock OSa koji recimo dođe sa Samsungom i Graphenea naprimjer. Dok taj stock mob dođe sa gomiletinom bloatwarea koji se pokušava dokopati svakog tvog podatka ovaj drugi OS je napravljen sa privatnosti u vidu, dođe sa minimalno aplikacija i sa puno bolje granuliranim postavkama čemu aplikacije imaju pristup. Primjerice i da ti trebaju Google services on ih vrti sandboxane sa minimalnim pristupom ostalim resursima.
Također kao i ti Google sam odavno otpisao kao mail i koristim Proton Plus, također njihov Drive i VPN. Samo već to je ogromni korak naprijed što se privatnosti i prikupljanja podataka tiče. Od Googlea koristim samo Youtube, i to sa dummy accountima. Tako je mogućnost bezobraznog prikupljanja podataka dosta smanjena.
|
Stvar je u tome sto Google prikuplja i prodaje korisnicke podatke i to ne mozes izbjeci s nicime. “Minimalan” znaci da ustvari nitko ne zna sto tocno iako nesto pise. A customOS nije garancija privatnosti te moras vjerovati developeru na riječ kao i google-u. Danas jedan smart usisavac salje podatke na čajniz server a kamoli ne nešto “smart”. Pitanje je samo da li vjerujes u ono sto ti kazu ili ne. Ja sam skeptik po pitanju toga jer je bezbroj puta nađen neki backdoor, “slucajno” procurili podaci itd. I proton je upitan, bio je nekad siguran sad je pitanje koliko je siguran jer je,koliko se sjecam, prodan nekoj firmi. Tamo imam free mail ali ne tvrdim da je privatan. Sve sto mislimo da je sigurno je upitno.
Upravo se sjetio cyanogenmod-a ciji developer sada radi nothingphone a prije toga oneplus, i cak sigurnog lineageos-a koji je u modem firmware-u imao rupu zbog tadasnjih RIL bugova kroz kojeg su se skupljali razni podaci korisnika a slovili su kao full safe modovi

. Izlika je bila da se kao tada moglo jer SElinux nije bio skroz implementiran, ali to sto su te rupe sami developeri iskoristavali sve govori o njima i svim ostalim koji “stite” privatnost korisnika.
IMHO, treba napraviti maks sto mozes protiv reklama i bloat-a i ne brinuti previse , takoder ne oslanjati se previse na online sigurnost.