View Single Post
Staro 04.06.2025., 18:02   #2
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nisam nikad radio van RH, ali imam iskustva sa izaslanim radnicima.
Izaslanje je prije svega formalno-pravni status, to samo znači da iako radiš vani za nekog, na tebe se primijenjuju zakoni RH što se tiče rada, ugovora itd.
Šveđani to rade iz razloga što je tako puno jeftinije, naravno.
Što se gubitka posla tiče, mislim da se to može uvijek dogoditi, zatvarali oni poslovnicu ili ne
Na ono što moraš paziti je da izaslanje ne može trajati duže od 24 mjeseca. Ako će trajati duže, onda HZMO mora dati posebno odobrenje koje u praksi i ne daje jer ovisi o dogovoru Švedske i Hrvatske ili se radi pauza od 2 mjeseca. Alternativno, nakon 2 godine ideš pod socijalno osiguranje Švedske ali to će poslodavac vrlo vjerojatno htjeti izbjeći

Što se mana tiče, obrati pažnju kod dogovora za plaću kako oni to misle isplaćivati jer im izaslanje pruža mogućnost da dosta toga isplate neoporezivo što za tebe konkretno znači da će doprinosi za neku buduću penziju (ako ti je to bitno) biti manji nego da su dio bruto plaće. Obično se tako radi
Ali to je stvar dogovora naravno tebe i poslodavca. Inače imaš prava kao i svaki drugi radnik u HR.

Kad te pošalju na izaslanje dobit ćeš jedan obrazac koji se zove A1 i koji moraš uvijek imati sa sobom, na njemu će pisati tvoji podaci, za kog radiš u HR, gdje si poslan na rad u Švedsku, adresa boravka u Švedskoj itd.
Po meni izaslanje nije neki problem ako je tvrtka korektna.
Exy je offline   Reply With Quote