Vjerovali ili ne, glavni krivac za sve ovo cudno ponasanje sistema je bio SSD! Nije mi bilo ni na kraj pameti...Komp se palio normalno prvih par puta dok sam instalirao Windows i ostalo i onda je postao cudan...
Wd crnjo sn7100 2tb gen4. Izbjegavat u sirokom luku ako imate gen3 plocu poput moje Z390. Koje god postavke sam koristio za diskove/nvme/csm/uefi/ahci sta god nije htjeo raditi kako treba...
Ploca je cijelo vrijeme bacala error kodove koji upucuju na problem sa CPU i RAM. Nije mi palo na pamet uopce da komp nece dati sliku zbog j.....ssd.
Zbog svih tih problema sam kupio jos jednu plocu MSI Z390A PRO i i7 9700k da vidim u cemu je problem jel ploca ili ram ili cpu...na kraju odustao od Z390 Aorus, krenuo vadit sve i izvadim gradu i ssd i kao idem probat jos jednom upalit i gle cuda ono UPALI...Na kraju sam probao taj prokleti WD Black u starom kompu na Z170 i i5 6600k i đubre radi najnormalnije na tom cipsetu bez diranja ikakvih postavki u biosu...wtf??? Nekompatibilnost is a bitch. Vratio WD u trgovinu i uzeo Kingston NV3 2tb - stavio u Z390 Aorus i radi sve iz prve.
Za sve te SSDove pisu kako su backwards compatible - jesu, ali malo sutra kad je WD u pitanju. Tako da eto - najbrzi diskovi nisu uvijek najbolji. Znam da je svakako osakaćen na gen3 ploci, ali sam htjeo nesto vise future-proof pa me koštalo kilu živaca i vremena. Sad me boli briga vise za brzinu - samo daj da radi...
Problem solved moze lock