View Single Post
Staro 30.05.2025., 14:26   #4931
Promo
Registered User
Moj komp

Promo's Avatar

Datum registracije: Jun 2024
Nema veze pixel binning sa HDRom. Pixel binning je grupisanje piksela u jedan dok za HDR rade rapid fire sa tri razlicite vrste ekspozicija za sta sam kako sam rekao, jako skeptican kada je u pitanju HDR video.

Znaci ne rade 4 piksela razlicite ekspozicije vec se stitchuju tri razlicite slike uslikane jedna nako ndruge.

" For HDR photography, the iPhone captures multiple exposures in rapid succession, each with different exposure settings (e.g., one for highlights, one for midtones, and one for shadows). These exposures are then blended together using computational photography to create a single HDR image with enhanced detail in both bright and dark areas. "

A pixel binning pomaze za range ekspozicije jer, kako slikaju sa 4 piksela vise, mogu povecati ISO. Povecavanjem ISO se povecava osvjetljenje i zato pomaze na kamerama pri nocnom slikanju, ali je downside noise. Noise se eliminise 4x radi downscale same rezolucije.

"Navodno Sonyjevi IMX senzori imaju tu mogućnost već dugo. Primjena je npr. u nadzornim kamerama i dash camovima gdje se jasno vide registracije u mraku za razliku od običnih “non-fake” senzora gdje se vidi samo bijela tabla."
-Upravo tome pomaze binning ali vjeruj mi samo je u pitanju kompenziranje noise level, nista vise. Da li sa povecanjem ISO ili ekspozicije overall. Znaci ne moze kamera aplicirati razlicite kamera postavke na razlicite povrsine senzora. Praktico rade post processing -1 +1 na razlicite povrsine senzora/razlicite piksele da dobiju dynamic range.

A ne copaju oni standardno senzor za 4K, ali cropaju ako hoces high framerate mod.

Znaci ovo sve pricamo o videu, da ne bude zabune.

EDIT: Ali koliko god impresivna tehnika iPhone kamera bila (mislim ujedno da imaju najbolji hardware bez obzira stio nije 1" senzor), u 90% slucajvea meni slike izgledaju ovako, 90 % slikanja HDR uopste ne radi (nije moja slika):

Moraju dozvoliti vise slobode sa slikanjem ako ulazu toliko resursa u razvoj kamera.

Zadnje izmijenjeno od: Promo. 30.05.2025. u 14:43.
Promo je offline   Reply With Quote