View Single Post
Staro 28.05.2025., 19:31   #766
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Znaci jedan solidan ax ili jaci ac su ista stvar? Ili je taj AX bolji i za Wifi5 i za wifi6 bez obzira na cijenu? Sve je vise ax mobitela pa nisam pametan uzeti li za 8 korisnika skupi AX ili je dovoljan npr tplink ax55 ili slicno ili ipak kupiti jaki ax router?

frende, JEDAN uređaj je potpuno nebitno koji jer će radit usrano. modulacija zahtijeva određeni signal. ax ničemu ne služi iza jednog zida. ac ničemu ne služi iza 2 zida. to šta tebi jedan router pokrije kuću ne znači da će to radit dobro. (a i vjerojatno ti 2.4 pokrije kuću dok 5ghz umire iza 2 zida).

pogledaj si specifikaciju koji je signal potreban da bi se održala ax modulacija (bude u rangu -50tak dBm). to je cca par metara od ap-a u istoj prostoriji.

ja imam 3 arube, svaka je u jednom stanu od 50tak kvadrata, i to radi super samo u istoj prostoriji sa samim ap-om. da, hvatam wifi na cesti 30m od kuće, u autu, i radi. ali to je 2.4ghz signal. u spavaćoj već imam oko 100mbita umjesto normalnih 300 u dnevnom. na terasi iza prozora sa izo staklom je oko 50tak mbita. nađi se kritične lokacije u toj kući i montiraj adekvatnu količinu uređaja. mesh sustav sa žičnim backhaulom ti je tu idealno rješenje. oni tplink deco-i i slično.
jp_rv je offline   Reply With Quote