Citiraj:

Autor  Amdejac

Da se još nadovežem na izmjenu ulja. VAG koncern je prešao na to da veliki servis ovisno o motoru ide od 200k km do 250k km. Ne svi ali velika većina. Na 1.6 TDI je 210k km, a na rijetko kojem motoru vodena pumpa izdrži 180k km. A skoro svi su prešli na LL zamjenu učja od 30k km.  
E sad, oni koji veze Opela od 2015 na ovamo kad se promjeni ulje ne možeš narihtati LL ili servis nego samo resetirati ulje na 100%. Auto sam pomoću nekog alogaritma gdje računa vrijeme, vrstu vožnje, grad, otvorena cesta, naganjanje, start/stop smanjuje postotak prema nuli. Tako je recimo meni gdje čak i ne koristim S/S nakon 1500km na 87%. Znači tvornica je sama ugradila u auto da se ulje mjenja na oko 10000 km. 

| 

Meni je na Cupri propisano 30k km ili 2 godine. Ne pada mi na pamet drzati ulje 30k km u autu, ici ce izmjena svakih 10k jer to je max sto pristajem voziti na istom ulju.
Prije Cupre sam pomalo mjerkao oglase (DE) i gledao BMW 128Ti ili M135i. Prva stvar koju sam provjeravao je bila servisna povijest (pitam prodavaca povijest servisa). Svaki koji je imao izmjene ulja 25k + km je automatski bio prekrizen, pa sam pred kraj gledao iskljucivo do godinu-dvije star sa max. 15k km jer onda na takvom Svabo nije stigao mijenjati ulje svakih 30k km 
Na Astri K isto mijenjam svakih 10k ili jednom godisnje. Dok mali nije poceo voziti auto to je bilo jednom godisnje i nekih cca. 8k km koliko sam uspio napraviti. Sada kada se on docepao auta to je svakih 10k i ne prodje godina 

Inace taj indikator stanja ulja na Astri je po meni onako samo brojac 365 dana, a ne neki stvarni algoritam izracuna stanja ulja. Kada je bio onaj Covid i svi zakljucani auto je manje vise stajao u garazi i palio/vozio se svakih 2 tjedna  da malo odradi svoje. Ali postotak stanja ulja je svejedno padao dolje tako da je po meni to neki gimmick. Uvijek padne na blizu 0% taman nakon godinu dana 
BTW, Astra je 03/2017, ima 85k km i do sada odradjenih 9 izmjena ulja.
I taman negdje sredinom 7. mjeseca pred godisnje ce ici i jubilarna 10. izmjena