View Single Post
Staro 26.05.2025., 22:23   #61
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
I dalje sam šokiran kako su nam to uspjeli prodati pod AI.
Potpisujem... Ovo je cisto 'Carevo novo ruho'... Bas eklatantan primjer...

Navukli su sve top level managere pricama o tome kako ce za 5 godina sve firme imati svoj interni AI...

Sta je meni lik iz IBMa napricao o tome IBM watsonx (ne mijesati sa IBM Watson) moze, to je za nevjerovati... I ja u pocetku bio popusio pricu jer su me zaduzili da uvedem AI u firmu, no onda sam prebacio kolegi koji se je ChatGPT koristio jos od beta faze, realno bolje se kuzio u to iako sam ja jos na faksu imao dodira sa inteligentnim sustavima (fuzzy logika, neuronske mreze, geneticki algoritmi)... Htio sam koristiti watsonx za transkodiranje iz nekog cudnog programskog jezika u nes modernije, sto mi je, onako, smislena upotreba tog genAI... Ali nula bodova, nije mogao pred nekih 2 godine, ne moze ni sada...

Kolko vidim, svi se nesto trude to koristiti, neki cak i nadju relativno dobru primjenu... Recimo, Fortinet koristi genAI za pisanje konfiguracijskih skripti za firewalle i routere, eBay koristi za pisanje item descriptiona... AWSu sam u nekoliko navrata sugerirao za sto bi sve mogli koristiti Amazon Q (to je neki njihov genAI), recimo pomoc pri pisanju raznih descriptiona prilikom stavljanja produkata na AWS Marketplace... Ali realno, sve je to pomalo drek... Nekidan je jedan od top managera koji dosta koristi ChatGPT kopipejstao odgovor, nesto vezano za procjene troskova pa sam ga odmah upozorio da pripazi na ChatGPT jer barata sa krivim informacijama... Naravno da je ispalo da su troskovi koje mu je ChatGPT dao bilo jedno duplo nize od realnih troskova...

I ajd sad ti pokusaj objasniti ekipi da je to sve drek... Obicno me pitaju da li koristim placenu verziju... Pa ne, ne koristim, jer ovo sto je sada besplatno je pred pola godine bila placena verzija i tada su me uvjeravali da je to nesto najbolje na svijetu...

Pa mi onda kolega objasnjava da je nedavno Google Gemini odredio koliko se lopti dodiruje u 11. dimenziji... Onako, pa to bi mogao odrediti i neki komad matematickog softvera, ili sam barem uvjeren da bi mogao...

Uglavnom, moje misljenje - AI je evolucija, ima svoje prednost i mane... Ne pricam samo o genAI, nego AI kao disciplini...

Ono sto stvarno donosi REVOLUCIJU je kvantno racunarstvo...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4