Tema: Automobili
View Single Post
Staro 26.05.2025., 17:54   #80968
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Krivo napisao.
Odem na samoposlužnu, ubacim kovanice i prvo operem šamponom i onda isperem sa demineliziranom vodom.
Onda dobro, već mislio, tu bi zaštite od UV i neznamnijašto, a ideš na četke koje ubiju lak i plastiku...

Čitaj dalje dolje.

Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova
Automarket je napravio video savjeti za pranje auta:
https://youtu.be/BUOT216I-tc?si=pneny3HtZh-3oahZ

Je to ok? Netko nema doma mogućnosti da pere auto pa su automatske praonice najlakše rješenje.
Zapravo je dosta dobar video, nisam očekivao.

I sam se nalazim u sličnoj situaciji i perem auto na samoposlužnoj.
Idem u vrijeme kad su gužve manje, najčešće pred zatvaranje oko 21:30. Tad nema sunca i nema ljudi kojima bi moglo smetati moje duže zadržavanje u boxu.

Vidim često ekipu koja forsira metodu s kantom ili još bolje dvije, i dok je to u privatnom aranžmanu super, na samoposlužnim ćete prije ili kasnije uletjeti u grdu situaciju s neki nabrijanim vozačem, ili čak i vlasnikom...

Dodatak na ovo što je u videu rečeno u odnosu kako ja radim kod sebe:
Prvo je natopiti auto u pjenu, ostaviti pola minute da odradi svoje.
Zatim istuširati auto na brzinu programom za pranje, da se skine najveća prljavština.
Staviti opet pjenu na auto, treba znatno manje pjene ovaj put jer će se pjena lakše razliti po "čistom" laku.
Uzmite si minimalno dvije ove velike čupave rukavice, preporučam 3.
Napuniti rukavice pjenom, natopiti ih da počnu upijati velike količine pjene i vode prije nego se krene dalje, nemojte na suho kak bi se moglo iz videa shvatiti.

Razumno raspodijelite dvije rukavice po laku.
Kao što čovjek kaže, odozgo prema dolje je imperativ.
Ja perem s jednom krov, šajbe i bočni dio auta do prve linije, s tim da okrenem rukavicu (simetrična je s obje strane, ne ko kod lika u videu) kad prijeđem na drugu polovicu auta. Bočni dio do prve linije ovisi o autu, to bi bilo nekih 10cm ispod šajbi i po potrebi imaginarna linija duž auta.

I onda si uvijek podijelim auto još na "do lajsne", "do praga" i "prag" i nastavim naizmjence lijevu pa desnu stranu.

Druga rukavica je primarno za haubu, gornju plohu gepeka pa onda prednji dio auta. On je u pravilu manje kontaminiran od stražnjeg pa prođem njušku i nakon toga stražnje površine koje su ostale. Uvijek odozgo prema dolje.
Nekad poželim imati više vremena i još jednu rukavicu za te operacije, ali to mi uzme previše vremena i benefit je dovoljno malen, da se meni ne isplati.

Treća rukavica mi je isključivo za felge. Tu nema miješanja rukavica te je zbog toga i druge boje od ovih prethodnih. Na felgama nema šanse da ćete i s najboljom keramikom skinuti svu prašinu dolje samo sa tlačnim peračem. Mora se proći rukom.

Unutarnji dio felgi možete komotno zaboraviti ako ne želite potrošiti dodatnih 15minuta. Felge se isplate očistiti dvaput u sezoni kad se mijenja (ili za one sa cjelogodišnjim gumama, kad bi se uobičajeno mijenjao) ljetno/zimski set kotača