Pozdrav ekipa
nakon skoro 10god sa laptopom odlucio sam opet sloziti desktop i uzeo nesto novo, nesto polovno da bi dobio jel best bang for the buck...ali to nije ispalo bas tako jednostavno...
komponente su:
i9 9900k + Corsair H115i Platinum vodeno
Gigabyte Z390 Aorus Ultra
Crucial Ballistix Sport 3200Mhz 2x8GB DDR4 isti keksi isti serijski broj iz jednog paketa
Zotac RTX3070 AMP Holoblack
Corsair RM650x napajanje
WD Black SSD novi
Uzeo sam sve osim ssd, grafe i napajanja od istog lika i testirao prije kupovine - sve radilo savrseno kod njega. Potome je on izvadio napajanje,diskove i grafu jer ce to zadrzati. Ram je bio u A2 i B2 slotovima, ali mu nije bio upaljen XMP.
Ocistio sam sve detaljno i fino slozio nazad, promijenio pastu (nije otisla u socket - provjerio) i onda je poceo shitshow...
Problem: komp baca cudne greske s RAMom...ne daje sliku dok keksi stoje u A2 i B2 kako je i bilo prije i kako je preporuka da bi radio XMP. Izvadim jedan stick i radi samo s ovim u A2. Probam zamijeniti i staviti ovaj sumnjivi keks iz B2 u A2 slot - radi, ali jednom boota i udje u windows i nakon restarta opet nema slike...
Onda sam stavio oba keksa u slotove najblize procesoru A1 i A2 i nema i nema i nema slike...boot loop pa odjednom proradi i javi se poruka na POSTu kako to nisu preporuceni slotovi i memorija ce raditi ispod svojih max performansi - ok. Nastavi se bootanje i udje u windows, odradim 20min stress test OCCT cpu+mem na extreme postavkama bez ikakvih problema, temperature super i sve sljaka. Ugasim komp i kasnije upalim opet i NEMA slike opet...mater mu j.....i opet baca gresku C4 ili gresku 23 na ploci sto znaci nesto ne valja s RAMom...Izvadim opet kekse van, stavim samo 1 ovaj koji je valjda ispravan u prvi slot A1 i opeeeeet nema slike i jedno 5 puta se resetira, pa se probudi i kaze boot failure detected - load optimized defaults - ok...radi 1 put ulazak u windows i odradim stress test ok i onda opet nema slike nakon reseta. Tako se isto ponasalo i sa drugim stickom...
Probao sam oba sticka pojedinacno u sva 4 utora i nekad upali iz 4-5 pokusaja, nekad iz 10...sa oba sticka prolazi stress testove i nema rusenja sve dok ne ugasis komp.
Ako stavis oba sticka moras dobit na lutriji da dobijes sliku. Nekad se dogodi da udje u windows sa oba sticka i prepozna samo 8gb, a nekad 16gb. Neovisno o polozaju stickova u slotovima.
BIOS verzija je f10h, ploca je rev1.0 koliko mogu skuzit.
Trenutno radi sa jednim stickom u A2 slotu i evo 3 puta bootao za redom bez problema...
Nije mi jasno jel problem do ploce ili do procesora ili do samog RAMa jer prolazi stress test svih vrsta bez problema sa oba sticka kad prepozna 16gb.
Jedan bitan detalj koji sam skuzio prilikom ciscenja je da su sarafi za vodeno na procesoru bili stegnuti do kraja od proslog vlasnika, ali ne bi rekao da je smotalo plocu. Probao sam stegnut samo malo cisto da ima ok kontakt hladnjak i procesor, probao sam i malo jace i opet isti k...skinuo sam opet bio sve i pregledao da nije otisla pasta u socket i nije...
Meni ovo smrdi na los lem negdje na ploci ili napuknuti vod na ploci od RAMa do proca ili tako nesto...
Mogu kupiti drugi ram sutra i imam pravo na full refund unutar 30 dana ako mi ne odgovara preko clanstva u Svedskom tech shopu...iako mi smrdi na plocu.
Ne kupuje mi se druga ploca sada jer sam vec pljunuo para vise nego sam planirao i imam bitnijih stvari za rjesavati.
Sto mislite? sta da radim, a da ga ne nacjepam? cijeli dan me yebe kao nezdrav. Nemam garu niti na plocu, niti na ram...
p.s. dugo nisam bio na forumu, pozz svima vama koji ste tu od prije 15-20god