Porast standarda i odrzavanja standarda nije isto. Zato ne pricam o HR jer kod nas najprije treba narasti standard i to dosta , da bi ga održavali dugoročno kvalitetnim.
Nastavio sam iako sam rekao da sam out jer loše pišem u odnosu na ono što mislim. Ispadne malo drukčije.
Također,porast standarda ne znaci placanje 100% vecih cijena za istu stvar u odnosu na jucer. Porast standarda znaci da npr. svoj auto nosis na popravak u ovlasteni servis ili kod nekog velikog znalca,koji je sigurno skuplji jer ima znanja jel, dobijes racun za izvrsene usluge i ne zanima te koliko kosta osim ako je cijena besmislena jer znas da imas podrsku. Ili zoves servis za TV jer nesto ne radi ,oni dodju, poprave i platis. Ili kupis par tenisica po punoj cijeni jer ti trebaju odmah. Ili kupis novi namjestaj jer ovaj ima 3-4 godine a ne 15. Znaci, da ne razbijas glavu kako ces i sta ces za obicne zivotne prepreke. “Neke zemlje”su npr Danska,Svedska,Austrija i slicne mada nije bas sve bajno ni tamo ali se na te zemlje mozes referirati u odnosu na RH.
Turizam je kod nas možda loš, ali je nekima jedini izvor prihoda uz mizernu penziju ili lošu plaću. Turizam je forsiran od kad postoji RH i sve ostalo je zanemareno, zato imamo to sto imamo. Poljoprivredna zemlja uvozi poljoprivredne proizvode. Ali i Austrija ima turizam, a nema more, ali pametnije iskoristava to sto ima i sigurno znaju više nego mi. Mi smo do jučer na cesti vikali “cimerfraj”.
Cijena rada, vidim kako se svi iz EU trgaju da dodju raditi u RH osim izuzetaka.
Jedan obican djecji doplatak nisu dobijali ljudi koji su zaradjivali prosjecnu placu dok je vani zakonom regulirano kao pravo djeteta da dobije doplatak a ne pravo roditelja. Dijete od obrtnika je zadnji na listi za upast vrtic u nekim gradovima, cak i ispod liste pa ostavlja dijete baki dok se ne oslobodi mjesto.
Ima bezbroj razloga zasto ne navodim RH kao referentnu kad pricamo o ekonomiji i standardu. EU sigurno ne uvodi 2€ na pakete radi RH

. EU svoju ekonomiju razvija desetljecima i bili su dosegli pristojnu razinu standarda za svoje zitelje pa su iz nekog razloga odlucili da to ne valja i sada imaju model koji ocito nije bas nesto dobar. Bolji nego mi ali ne bolji nego njihov prijasnji. Smatraju da ce se smanjiti uvoz malih paketa ako se doda 2€, sto bi trebalo odvracati kupce da kupuju u Kini. Ocito se to razmahalo pa ce tih 2€ spasiti ekonomiju, ne bih rekao. Cak neki razmisljaju uvesti fiskalizaciju po HR modelu. Moramo im poslat Linica da im pokaze kako se to radi u RH. Mi smo bas super primjer za ekonomiju.
Ono sto sam htio reci na kraju je da bi standard bio dobar trebas imati proizvodnju, pametnu medudrzavnu trgovinu i kvalitetne usluge, da se iz svojih izvora sirovina pokrijes maksimalno, imas dobar izvoz i adekvatan uvoz. Mi to nemamo. Energenti su broj 1 za dobar standard, i naravno znanje. EU to moze imati. Eu gasi nuklearke dok traje borba za poredak, ali zato uvodi nove neodvojive cepove na bocama. Zabranjuje se plastika ali meso i EU proizvode kupujes zapakirano u plastici. Ekoloski prihvaljiva a jeftina vrecica je papirna za koju treba rezati stablo i u nekom pogonu napravit vrecice, a moze se npr napraviti vrecica od konoplje koja je isto ekoloski prihvatljiva ali tu nema neke zarade.
Zato sam i na pocetku trakavice napisao, sa ovakvom politikom, ako zelis imati i odrzavati dobar standard, moras imati visoke marze na svemu. Marze se odnose i na usluge jer svaka usluge ima svoje troskove. Marze se ostvaruju ili dizanjem cijena ili odlaskom proizvodniih pogona u zemlje u kojima je nizak standard i troskovi puno manji. To smo vidjeli u zadnjih 30 godina. Nisam govorio da je dobro dizati namete i poreze. Ako sam to negdje napisao, nisam tako mislio i pogrešno sam izrazio misli. Valjda sam uspio sada reci ono sto sam htio. Izvinjavam se na nepismenosti, trakavici i ako sam nekoga dirnuo u zdrav razum.