View Single Post
Staro 22.05.2025., 08:21   #105
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ne znam koliko vas je pohvatalo situaciju s Berkeyem pa evo ukratko...

EPA je prije više od godinu dana zabranila proizvodnju i prodaju filtera te želi da NMCL deklarira filtere kao pesticid jer zbog prisustva srebra ti filteri uklanjaju K19 i ostale viruse i bakterije iz vode, između ostalog. Ovi naravno ne žele filtere deklarirati kao pesticide pa su ih tužili i traže izuzeće definirano zakonom starim više od 20 godina. Po tom zakonu je dozvoljeno mehaničko uklanjanje virusa i bakterija, a gravitacijski filteri spadaju u to, oni nisu kemijski filteri.

U međuvremenu je glavni distributer filtera za USA prestao s radom i ugasio site. Kako je službena prodaja stala, po Amazonu i ostalim trgovinama se pojavila hrpa lažnih filtera iz Kine s NMCL logom što je dovelo do poplave YT videa kako je Berkey scam.

Sve mi je to postalo malo sumnjivo... Ako su Berkey filteri tako dobri čak i protiv K19, zašto EPA ne podrži proizvod? Zašto su ovi ugasili site tako brzo, ako je sve čisto? Tko zna koja su tu posla... Zašto je ban aktivan u cijelom svijetu, a ne samo u USA?

I što je još zanimljivo, zašto su tužili samo Berkey kad na tržištu postoji još hrpa proizvođača gravitacijskih filtera? Berkey je samo jedan od njih. I druga zanimljivost, setovi bačva + filter se i dalje mogu kupiti, barem ovdje u HR, ali samo filteri ne. Nigdje logike...

Intervju s Jamesom Shepherdom, dosta je dobar...

https://www.brighteon.com/1ee1fbf0-1...a-e4b080b4f0ba

Sve mi to ide u smjeru zabrane konzumacije čiste i zdrave vode. Tako su prije koju godinu krenuli sa zatvaranjem javnih bunara po cijeloj HR, možda i u ostatku EU, sve pod izlikom kako to nije zdrava voda. Hoće da narod ovisi o gradskoj kontaminiranoj vodi i da u slučaju katastrofe ili namjernog trovanja svi obolimo. Osječka voda je jako loša, smrdi, peče za usne i kontaminirana je nekim crvenim crvima, ne znam kako to prolazi zdravstvene testove...

Berkey odnosno NMCL kao alternativu preporuča Doulton filtere i trenutno koristim treći set koji su skroz kompatibilni s Berkeyem i ne osjetim baš nikakvu razliku, voda je skroz bez okusa i mirisa. Usporedio sam je sa izvorskom vodom i kad izjednačim temperature, ne mogu uopće skužiti koja je koja. Također, duže vrijeme sam pio i tehnički neispravnu bunarsku vodu bez ikakvih simptoma.

https://doulton.com/en-de/pages/whic...-filter-for-me

https://british-filters.com/en/conte...erasyl-filters

Ovo je stanje Doulton Ultra Fluoride filtera nakon 6 mjeseci kad preporučuju zamjenu, voda je s Papuka, u početku bila bez mirisa, sad i ta sve više smrdi...

Osim Doultona, u EU se mogu nabaviti i Aqua Logic gravitacijski filteri s još boljom filtracijom i višom cijenom, njih ću također isprobati...

https://www.aqualogicfilters.com/Gra...Element-8-INCH

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305