View Single Post
Staro 22.05.2025., 01:10   #14
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
EU planira uvođenje naknade od 2 eura po paketu za male pakete iz Kine

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Nisam cherry pickao, svaka zemlja ima svoje specifičnosti ali pravilo vrijedi. Ako Švicarska nije dobar primjer, jel Švedska bolji? Francuska?
Ako poredaš EU zemlje po profitnim maržama, vidjet ćeš da je njihov udjel najveći u Irskoj, koja služi kao gate za ulazak multinacionalki u EU i od toga odlično živi da bi nakon toga išle siromašnije EU zemlje, Rumunjska, Slovačka, Poljska itd. itd. itd.
Ne znam zašto te marže muče ali tu si potpuno fulao poantu.

Carine su samo dodatni porezi na uvoz i volio bi čut kad je to neka ekonomija prosperirala od toga? To što narančasti klaun izvodi su probali više puta i svaki put je neslavno propalo. Ako se prosperitet nalazi u carinama, onda je trivijalno stvoriti bogato društvo.
Ono za što se ti zalažeš se zove ekonomska autarkija, politika koja ovisno o veličini neke ekonomije i njene diverzifikacije ima rezultate koji variraju od loših do katastrofalnih, kako se ovo dvoje navedeno smanjuje.

P.S. Hrvatska je dio EU ekonomskog prostora i ovo će isto vrijediti i za nju kao i za sve ostale EU zemlje.
Ti govoriš o tome KAKO BI TREBALO biti, ja ti govorim o tome šta se s ovim načinom rada u EU radi da se zaštite visoke cijene proizvoda i rada. Za sada s ovim načinom rada ne postoji način da budemo svi u EU jeftini a da imamo visoke plaće osim zaštita visokih cijena što znači visoka marža u prodaji što znači proizvođački pogoni u Kini što znači potreba za naknadama jer to je jedino što EU birokracija za sada zna. Jedini način za niske cijene su male plaće i mali troškovi. Pitaj Aziju. Ja se ne zalažem, ja ti govorim kako stvari stoje, za velike promjene treba velika volja i velike ideje pa sam preporučio našim kolegama da preporuče kao nekakva radna skupina ili stranka (jer obicnog covjeka budimo realni nece nitko ni pogledati) način kako ostvariti to što svi žele a to su niske cijene i velike plaće.

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Aha, dakle treba se obratiti radnim skupinama u EU kako bi se nivo blagostanja u EU podigao na viši nivo, dok hrvatistan bude nekom drugom prilikom došao na red. To, ili kupovati skupu kinesku robu preko EU preprodavača. Razumio

Budimo realni, sve sto kupujes van Kine je preprodavanje s velikom maržom. Ovdje ili u ostalim državam s, svejedno. Od čačkalica i hrane do robe , elektronike itd. Hrvatistan je jako važan u EU. Vidimo to daily. U Njemačkoj se boje recesije ako ekonomski planovi nisu narasli onako kako su zamislili, razlika par posto. Kod nas recesija traje od 1991. To mi ne zovemo recesija nego popularna “kriza”.

Ono što treba EU je da se odmaknu od straha od konkurencije u vecini industrijskih grana a da se to ostvari je totalno drugi nacin poslovanja a ne otjerati pogone u Kinu i onda kada ljudi narucuju iz Kine nabiti carine. Ali taj sustav se gura vec 30 godina i dosli smo do toga da za velike place trebaju velike marze ili velike zarade a EU vise manje zarađuje na maržama iili visokim cijenama rada i u trgovini i u proizvodnji i u uslugama. Nama je bitan neodvojiv čep i uvoz energenata preko veze jer kao podrzavamo potlačene pa nećemo direkt od dobavljača nego preko treće ruke za 30% skuplje. Pa ti uvaljuju ekologiju a sami varaju na tome. Ima izuzetaka ali u vecini drzava s dobrim standardom sve je skupo a politika EU nije baš najbolja i ne vidim neke promjene u bliskoj budućnosti. Nadam se da sam u krivu.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.05.2025. u 01:20.
spawn je offline   Reply With Quote