View Single Post
Staro 21.05.2025., 12:31   #4173
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Malo automatizacije je dobro ali systemd pokušava biti katica za sve i gura prste u sve kaj i sa sigurnosnog aspekta nije baš najbolje.

Nego...ekipa kaj od modernih alata koristite za monitoring kanti/servera? Nagios/Icinga iako moćni su najčešće više posla nego vrijede. Gledao sam Zabbix, Prometheus+Grafana od modernijih riješenja, nekad davno sam se igrao sa checkmk i monit riješenjima i malo se igrao s njima ali dosad mi se fakat najjednostavniji za postavit i administrirat (a da pokazuje što se od njega traži) pokazao PRTG. Malo me kopka kaj ne postoji Linux verzija ali nećemo cjepidlačit. Koristim trenutno za par svojih virtualki besplatnu verziju - limitiran broj senzora al za to kaj trebam mi je dovoljno , na poslu imamo PRTG kao cetralni monitoring sustav sa preko 9000 senzora (1 Core Server + 1 Node) i tek sad se počeo malo krmiti.
Što želiš monitorirat? Logove? Anomalije (+ alerting)? Hostove i hardveraj? Ili sve?

Prometheus+Grafana je super stvar (pogotovo ako imaš Docker).

Ja sam fan ELK-a u kombinaciji s Elastalertom, filebeatom i sličnim stvarima + syhthetic monitoring (yaml) i razni QA/regresion testovi u backendu.
Ali s tim ima posla. Elastalert svaki alert posložit.
Synthetic treba napisat (makar ti to ne treba).
QA i regrestion testovi, treba ih napisat.

PRTG mi je bio super kad smo monitorirali opremu u mreži, portove na switchevima i slično, bazu i to. Nisam ga koristio za monitoriranje VM-ova.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 21.05.2025. u 12:37.
Mommistake je offline   Reply With Quote