Tema: Automobili
View Single Post
Staro 21.05.2025., 07:48   #80806
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Je li snimka otkriva nešto što nije navedeno u članku?
Pretpostavljam da ne, jer naslov djeluje kao click-bait samo tako, pa bi vjerojatno napisali sve velike "šokantne" stvari.

Imao sam namjeru poslušati ali kad sam vidio da je 2 sata... ne baca mi se baš to vrijeme u vjetar ako je sve sažeto u članku.

Citiraj:
Snimka otkriva bizarne i često potpuno promašene teze koje zagovara Nakić-Alfirević. Primjerice, napomenuo je da kao vijećnici dobivaju mnoga pitanja građana u kojima traže proširenje prometnih traka, novih traka na raskrižju, podzemne garaže, više parkirnih mjesta. Nakić-Alfirević na toj snimci vijećnicima Možemo! – dakle onima koji na svojoj razini vlasti donose odluke, pa tako i one vezane za promet – govori da su to promašeni prijedlozi jer ono što građani predlažu ne daje rezultate te da se, primjerice, nakon godinu i pol dana dogodi to da razina gužve dosegne onu prije ikakvog građevinskog zahvata.
Bez ulaženja u osjećaje i "my opinion" šeme - ovo je točno, dokazano puno puta.
Što je tu šokantno i kako je to zagovaranje kolapsa?

Citiraj:
To je po njemu logično jer tamo gdje je više parkirališnih mjesta, više se koriste automobili, a manje javni prijevoz. Alati koje predlaže član Možemo! je uvođenje propisa “jedno povlašteno mjesto po domaćinstvu”, kao što je to u Amsterdamu, jer kaže da na taj način smanjuju raskoš u kojoj žive ti stanovnici. Drugi alat je GUP – treba ucrtati manji broj parkirališnih mjesta po stanu. Treći alat je cijena – primjerice viša cijena parkiranja za “goste”.

U Možemo! kažu da, ako širimo jednu traku, neka ta traka bude za javni prijevoz. Jedan je vijećnik u online edukaciji rekao da Jarunski most ne mora biti otvoren za automobile, da može biti javno prijevozni i pješački.
Za ovaj dio kužim da može smetati ljudima koji se smatraju ovisnima o autu jer smanjuje taj komot, ali da je "šokantno" ili da "zagovara kolaps" - wtf?
Pa to i je glavna stvar, stvaranje komocije i jednostavnosti toga da ideš autom apsolutno svugdje - upravo to stvara prometni kolaps.
Dobiješ USA gradove gdje ne možeš ni prdnut ako nemaš auto.

Imat auto za road tripanje i kad moraš ići kupiti nešto veliko i teško - da.
Za ostale stvari je jedio kvalitetno i dugoročno rješenje - kvalitetan javni prijevoz.

Ja sam protiv ovih izmjena od možemo samo ako se paralelno ne radi na poboljšanju javnog prijevoza (češći, brži, da doseže u sve dijelove grada, da ljudi ne budu zakinuti zbog adrese stanovanja ili adrese posla/odredišnog mjesta).
Dok god se te dvije stvari prate - IMO samo neka šibaju u tom smjeru.

I da se razumijemo, ovdje govorimo o velikim gradovima, ne o gradićima i mjestima.

A za biciklističe sam već rekao, može i to uvelike pomoći ako si ljudi promjene mentalni sklop i krenu više voziti.
Pa makar i samo po ljepom vremenu i makar samo u nekim kvartovima, opet dođeš do manjeg broja auta na cestama.
Igorr je offline   Reply With Quote