Evo, ja neću biti kao ti pa ti reći "prouči manual", već ću ti dati konkretno mišljenje.
Kad se radi o IT tematici, konkretno softveru, mislim da postoje 3 grupe ljudi koji obitavaju ovdje:
1) Početnici i casual useri koje zanimaju uglavnom mainstream stvari i ne odmiču puno dalje od toga
2) Nad-početnici, odnosno ekipa koja je "nit sim nit tam", a koja bi htjela zagaziti nogom u nešto kompleksnije i izazovnije
3) Experti, koji su odavno duboko u programiranju, Linuxu i ostalim naprednijim konceptima (vs. mainstreama, jel)
E sad, ako se pitaš zašto nema puno diskusije kod tvojih i tebi sličnih postova, (po mom mišljenju) problem je sljedeći:
Ti spadaš pod grupu 3, dok ja smatram da spadam pod grupu 2.
Tvoje postove:
- Grupa 1 zaobilazi jer nemaju pojma o čemu pričaš niti ih je briga
- Grupa 2 pretpostavlja, ali ipak nije 100% sigurna o čemu pričaš pa rađe ne komentiraju (oni koji komentiraju bivaju kamenovani)
- Grupa 3 zna o čemu pričaš, ali ih je malo i računaju šta će debatirati oko nečeg šta već znaju
Dakle interakcija na tvoje (i tvojima slične) postove ovisi većinom o grupi 2, međutim problem sa grupom 2 je, osim gore navedenog, još jedan, po meni veći, a to je:
Grupa 3 zna često biti negostoljubiva, arogantna i jednostavno rečeno, neprijatna prema grupama 1 i 2 čim iste pokažu neko zanimanje za teme u kojima grupa 3 dominira.
To je najbolje vidljivo u temama kada npr. noobovi prelaze na Linux, pa umjesto gostoljubivosti i konkretne pomoći oko problema koje imaju, bivaju dočekani sa odgovorima tipa:
Citiraj:
"čini mi se da si možda preveliki zalogaj uzeo"
"pogledaj manual page"
"googlaj što želiš dobiti"
|
Te ostali beskorisni odgovori koji osim šta ne pomažu i zvuče kao da grupi 3 nije ni stalo da se nekome pomogne nego samo da mu sole pamet. Takvi odgovori (barem u
mom slučaju) čak nisu ni imali veze sa originalnim problemom.
Zašto sam napisao beskorisni, kužim da dugoročno nisu beskorisni i da je rješenje za naučiti Linux jednostavno čitati manuale i udarat praksu, ali ako netko ima konkretan problem za kojeg traži rješenje jer ne može bootat OS, onda su odgovori tipa "prouči si manual" i "ne kuckaj komande koje ne znaš čemu služe" jednostavno beskorisni.
Npr. u mom slučaju to je bio problem sa fstabom, koji je originalno nastao ukucavanjem komande za koju nisam 100% bio siguran šta radi nego sam se oslonio na ChatGPT (a istog momenta sam i shvatio da to nisam trebao napraviti, dakle ne treba mi netko sa foruma to govoriti).
Na kraju je to bio problem kojeg bi pravi poznavaoc Linuxa odmah primijetio i napisao "rješenje ti je uskladiti fstab, ne odgovaraju ti UUID-ovi", međutim umjesto toga grupa 3 je odlučila grupu 2 "naučiti pameti", dati batine umjesto konkretno pomoći i još pametovati "čemu tolike litanije kad je rješenje bilo jednostavno" (a isti ga nisu predložili).
Btw. zar forum nije za litanije? Ironično, meni si zamjerao radi "litanija", a sada tebi fali litanija na tvoje postove.
Duplo-ironično je da ja upravo pružam to

Triple-ironično je da me nedostatak rješenja ovdje natjerao da pokušam sam riješiti problem, u čemu sam na kraju i uspio. No čak ni to nije bilo dočekano pohvalom, nego opet kamenovanjem.
Rezultat takvog ponavljajućeg ponašanja je da grupa 2 (o kojoj diskusije grupe 3 ovise) primjećuje to i sve više se odlučuje jednostavno ne obraćati grupi 3 za pomoć ni pokušati participirati u nekim diskusijama sa istim, jer...čemu?
Također, da ne bi ovo shvatio kao neki napad na tebe, ovo je pattern ponašanja kojeg primjećujem i na ostalim forumima, socijalnim medijima i sl. koji se bave softverom. Čak sam nekidan naletio na neki YT video lika (Linuxaš) koji kaže kaže kako su barijeri ka adopciji Linuxa dobrim dijelom zaslužni i
ovakvi likovi koji odbijaju noobove arogancijom.
I tako nastaju postovi poput ovog, zašto nitko ništa ne piše, jel ovo sve ima smisla, itd.
Možda da su Elders of PCEkspert malo susretljiviji prema drugima bi i diskusije bile ugodnije, a time i češće, ali ne.
Kad se Eldersi odluče javiti, to je uglavnom da pokopaju ekipu koja nešto pita (u čemu, iako dobronamjerno, Bubba npr. dominira, a onanirajući na njegove odgovore i drugi padaju pod isti utjecaj).
Na kraju taj circlejerk završava tako da se onda i grupa 3 (evidentno) počinje pitati ima li smisla išta pisati, pa zbog nedostatka interakcije počnu i oni smanjivati i onda to ide u death spiralu, barem dok ne dođe novo mlado meso koje ćete moći kamenovati, jer na kraju je kamenovanje i jedino šta vam preostaje kada uzajamne pomoći i kvalitetne diskusije nestane.
NHF naravno, ali evo rant pa možemo diskutirati kad si već pitao.
P.S.