Citiraj:
Autor Igorr
Kokoš ili jaje šema... ne možeš očekivati masovnu adopciju dok ne riješiš većinu infrastrukture.
Daleko od idealnog primjera ali to ti je kao da staviš samo po par cesta po kvartu, neke kvartove povežeš, večinu njih ne i onda komentiraš da kako to da se većina stanovništva ne vozi autima, da je to očito zbog toga što ljudi to ne žele i da nema smisla nastaviti raditi ceste
Jest da biciklom možeš ići i gdje nema biciklističkih staza, ali je daleko od super rješenja.
Dosta ljudi, uključujući i mene, se iz opravdanih razloga ne osjeća uopće ugodno vozeči među autima.
|
Gle, vozim se po Zagrebu od 1999. kada mi je mama kupila bicikl koji dan danas vozim...

Eno mi ga ispred ureda parkiran...
Sa tim biciklom sam - ja - mogao kud sam htio... Od istoka do zapada grada, jer mi je to bilo jedino prijevozno sredstvo, za auto nisam imao, a nisam imao ni vozacki ispit (koji sam polozio sa 26 godina inace)... Ali to sam ja... Preznojio sam se biljon puta, razbio, bio vozio po Sljemenskim potocima, prakticki downhill, isao na posao kad sam radio u Lab2000...
Da mi sada netko kaze da moram recimo od Dubrave do Crnomerca na posao svaki dan biciklom bi ga prvo sakom u zube kresnuo... A onda bi jos bacio bicikl na njega... I skocio par puta da zaboravi na tako glupe ideje...
Ovi debili koji voze djecu nakacenu na te Thule prikolice, nemam rijeci... To je u klasi debila na skuterima ili elektricnim romobilima koji klince bez kaciga furaju ispred ili iza sebe, ima toga po Indiji i takvim nedodzijama... Za takve je socijalna sluzba... Znaci, vozis nesto najbitnije na svijetu potpuno nezasticeno i onda se jos ides gurat u promet po gradu gdje se vozikaju auti... Pa danas je prijeci zeleno na semaforu za pjesake lutrija kad imas hrpu debila koji dr*kaju po navigacijama, touchscreenovima, mobitelima i ostalim glupostima... Svoje klince ucim da ne vjeruju nikome i nicem u prometu i da to sto je njima zeleno na semaforu ne znaci bas nista... Kolko sam se puta svadjao sa mojim prvasicem oko prelaska ceste... Ja preko ceste idem kada nema apsolutno nijednog auta koji mi dolazi u susret jer je to najsigurniji prelazak, a za semafor me tolko zaboli da se mogu i popisat na njega... Naravno, mali slom zivaca svaki put dobije jer ga u skoli uce da treba prelaziti preko zelenog, sto je svakako ispravno... No onda ga ja moram dodatno uciti da to zeleno nista ne znaci zbogradi debila koji prckaju po mobitelima, touchscreenovima itd sto sam gore vec naveo...
Da se vratimo na prometne aksiome...
1. Ostani ziv kako znas i umijes
2. Ne ozlijedi drugog i ne osteti tudju imovinu osim ako se ne kosi sa #1
3. Postuj pravilo veceg i jaceg