Tema: Automobili
View Single Post
Staro 20.05.2025., 08:28   #80727
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Najvažnije je da se auto plati, dalje ide brzo.

Osobno, dofurao sam par komada zadnjih par godina iz Njemačke.

Tek kada sjedne full iznos, oni će krenuti raditi papire, tablice, tehnički i slično.

Do onda, kapara i ostalo samo rezerviraju auto, jedan papir se neće pomaknut s stola.

Nakon što je auto plaćen, probne se čekaju barem 2-3 dana u Njemačkoj. E sad, rizik plaćanja auta prije pa ići na dan po njega, postoji, auto može isti dan biti doma. Ja nisam tako nikad radio, odem gore, uzmem Airbnb koliko treba, čekam auto 2-3-4 dana i vozim ga doma.

U RH je kamilica, carina, homologacija, registracija, 4 sata posla sve skupa.

I biti oprezan, banke ne daju uplate veće od 10k po danu na drugi IBAN osim ako se drugačije ne dogovori u banci. Treba to otići dogovoriti.

Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Kod mene je situacija ovako isla:

1. Odredio sam si budzet
2. Na Audi Boerse sam si nasao auto koji me zanima
3. Zamolio sam ekipu sa servisa da nazovu gore i (s obzirom da pricaju Njemacki) da se malo raspitaju o autu. Decki su nazvali, dobili broj sasije, provjerili kod Zubaka, auto je bio tiptop i sve cisto, unfallfrei.
4. Nakon toga su mi rekli - gle, nazovi gore i dogovori cijenu i trazi da ti posalju ponudu po kojoj ces platiti
5. Odradio sam sa prodavacem Whatsapp video poziv, pokazivao mi je auto izvana/iznutra, nije sad to neka kvaliteta, ali je napominjao cijelo vrijeme da je auto za nepusace (doslovno nije uopce imao upaljac ni pepeljaru)
6. Dogovorio sam sa prodavacem cijenu i zamolio da mi posalju ponudu
7. Dobio ponudu, otisao u banku, napravio konverziju HRK u EUR i platio po ponudi
8. Poslao potvrdu placanja i zvao servis da pitam sta dalje
9. Dali su mi kontakt od AC Horvata da se dogovorim oko transporta
10. Zvao AC Horvat, ovi rekli 500EUR da otidju po auto, ja pristao, dobio ponudu, platio, superdivnokrasno
11. Iz AC Horvata pitali da li imam sredjenu papirologiju za preuzimanje vozila tako da oni mogu preuzeti vozilo. Od nekoga (da li AC Horvat ili prodavac) sam dobio PDF koji sam trebao potpisati i vratiti nazad pa sam tako i napravio.
12. AC Horvat osli po auto i dovezli ga do ispred zgrade. Auto prakticki nov.
13. Nakon toga su mi sa servisa dali kontakt od nekog lika sa carine jer auto nisam mogao po carinskim tablicama uvesti posto se ovaj model u ovoj kombinaciji nije nikada prodavao u Hrvatskoj. Tako da sam morao ici na carinsku procjenu pa smo se tu dosta zivkali dok smo skuzili gdje trebam ici.
14. U Eurohercu sam dogovorio da mi pripreme trodnevno osiguranje i kasko osiguranje zajedno sa probnim tablicama tako da mogu sa autom otici do carine na procjenu.
15. Pokupio probne tablice i osiguranja, sjeo u novi auto i otisao na procjenu na carinu.
16. Na carini se prijavio, lik dosao i rekao gdje da odem parkirati auto, izasao on, poslikao auto, poslikao metalnu plocicu sa podacima o autu, kilometrazu i stajaznam sta mu je sve bilo zanimljivo.
17. Nakon par dana na mejl dobio rjesenje kolko moram platiti troskove unosa vozila. Sve to platio i sa papirologijom otisao na tehnicki registrirati auto i pokupiti plocice.
Baš sam jučer s kolegom pričao, treba pomoć oko uvoza.

Ne ispalati se sam ići po njega kada to usporediš s ovim da ti ga netko uveze.

Zašto?

Ja kad idem, idem gore vidjeti odmah auto. Gorivo do gore je od 100-150EUR u jednom smjeru svakako + vinjete + tunelarine + hrana itd. To je jedan auto. Onda nađemo taj auto, kreće papirologija. To se čeka 2-4 dana, ovisno o tehničkom. Onda moraš spavati gore 2-4 dana, to je nekih 250-400EUR (Airbnb). Pa uzmeš taj auto, pa odeš doma s 2 auta sada, sada je trošak 2 auta oko 200-300EUR + vinjete za novi auto + tunelarine. Na kraju si gore 4 dana, potrošio si 1000EUR s hranom i svim i izgubio si 4 dana.

Jedino što se može napraviti je uplatiti auto unaprijed (rizik postoji) i onda otići na dan gore po auto. Ali opet, to košta 300-400-500EUR (2 auta svakako moraju ići).

Svakako ako imate opciju da imate provjerenog čovjeka koji uvozi i može vidjeti/preispitati auto, idite na tu opciju.

I budite oprezni, Švabi kakvi god da jesu, prodaju svašta, pitati za svaki auto, jer ako je cijena sumnjivo jeftinija od drugih, vjerujte mi, sumnjiva je s razlogom.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 20.05.2025. u 08:36.
Mommistake je offline   Reply With Quote