I to mi je palo na pamet. Taj router only i na svaki kat po jedan mesh povezani kablom za wifi potrebe a utp direkt u PC. Kuća je sranje za povezivanje, treba naci mjesto gdje ce biti samo router i onda naravno 2 “mesh” uređaja povezana kablom radi boljeg wifija. Mozda bi najbolja solucija bila 2x ax58u sa merlinom u aimesh preko kabla na 2 kata , i ont plus taj nano kao glavni router sa openwrt i sređenim qos sqm. Slozim sve elegantno da se ne vidi osim sto mi je glavni dovod optike na katu a ne dolje, provucem jedan novi utp u komadu od routera dolje do pc-a i jedan do ax58u kao mesh uredjaju. Ax58u ima dosta dobar domet i ne kosta puno pa bi kao wifi uređaj u meshu bio dovoljan za sve potrebe jer pokriva cijeli kat od cca 100m2 bez problema kad je postavljen u sredini kata. Nece biti pravi kontrolirani mesh ali cu bar imati sve pokriveno bez velikih uloga i zezancije oko izbora routera kojih je sve manje koji podrzavaju openwrt. A i merlin, svaki drugi nema sqm.
EDIT: Da updejtam post.
Nakon xyz zavrzlama, dok se slozim da sve bude vrhunski bez glavobolja, vratio sam se na Huawei ONT plus frizbox 7490. Slozio malo onaj njegov qos, dodao kablom drugi 7530 u mesh, radi mi sve bolje nego sa asusom i merlinom. Gaming funcionira jako dobro bez obzira na IP adresu koju dobijem, na 89 je najbolje ali nema vise ajmoreci tolikog laga na 141, igra se dobro. Mesh digne ping za 1-2. Sto je zanimljivo, bufferbloat mi je losiji nego sa Asusom i tplink xpon-om ali sve radi bolje. Streaming, mobiteli, iptv, iskontv sve radi odlicno a gaming ne pati. Vjerojatno nije bas sve optimalno ali dok ne sredim nekakav openwrt router za sqm plus dobar mesh sustav, ovo ce raditi ok. Isprobavam vec 2 dana, za sada zadovoljan. Jedino sto mi fali je wan on-off switch na asus-u kad dobije adresu 213 jer mi na 213 jos uvijek ima malo veci lag pa zna zasmetat ali pregrmit cu.