Citiraj:
Autor Mommistake
Točno se vidi da nisi nikad vozio vlastiti auto i da ga ne održavaš sam.
Obitelj koja ima 30k za novo, ima 30k za rabljeno.
2-2.5k da bi auto bio ispravan a star je 3 godine? Ne znam kakve vi aute vozite gore u UK, ali tu je auto uz redovno održavanje ispravan 10 godina. Govorim o održavanju kroz 5-6 godina.
Ljudi u cijelom svijetu žive van svojih mogućnosti, RH nije specifična po tome.
Ne razumijem kako jedino to mogu prištiti? 30k je 30k, auto se mora platiti. Razumio bi da Dača košta 15k a uspoređujemo ga s autom od 30.
A ovo gledanje s visoka neću ni komentirati. Od kada je Turan ili Superb “upper class”? Auto kao i svaki drugi.
|
Nemam potrebe, nit mi je to prioritet. Rekao bih da je do odgoja.
U obiteljskoj kući smo uvijek imali 2 auta. Deda je '75 kupio bubu (1303 J) i to je vozio dok nije zaradio za Passata (kupio rabljenog B3 '95.).
Stari je naslijedio bubu i u tom se nas četvero vozilo po svijetu sve tamo do 2005.
Bez klime, bez električnih podizača, bez tempomata...i ništa nam nije falilo.
Da, mogli smo poginuti svi u prvom sudaru s modernim autom.
Da, buba je trošila duplo više goriva u odnosu na moderne aute.
Da, vjerojatno je dugoročno bila i manje isplativa od novog modernog auta.
Jebiga, starom je prioritet bio da imamo kvalitetnu hranu na stolu, da je krov kuće u komadu, da imamo fasadu i nove prozore, da možemo u školu i na faks i bolila ga je neka stvar što nam se susjedi smiju jer se vozimo u starom autu.
Zdrav razum
Da, nemam vlastiti auto, jer eto, igrom slučaja mi nikad nije trebao. Em su mi škola, faks i posao bili blizu kuće, em sam blizu imao javni prijevoz koji je bio brži, jeftiniji i praktičniji, em sam takav da mislim da ne moram nikome dokazivati ništa autom. Plus, mogao sam otić van i popiti, pa biti siguran da neću nikog ubiti na putu doma...
Uspoređuješ novu Daciu s x godina starim i s xy tisuća kilometara rabljenim "premium" ili status autom (što VW i Škoda u HR definitivno jesu).
Ok, imaš kako i čim. Super, uživaj. Nemoj izjednačavati svoju platežnu moć i potrebe (realne ili ne) s drugima jer nema smisla.
To što je tebi ništa dati 30+k eura i održavati to kako treba i još imati projekte sa strane čiji troškovi ti ne utječu na standard života, ne znači da svi žive u takvom blagostanju.
Ja trenutno dolazim do toga da ću morati krajem godine kupiti auto i održavati ga i sve što dolazi s tim.
Imam milijun pitanja i briga jer želim kupiti pouzdano, kvalitetno, s minimalnim troškovima održavanja, a opet nešto što mi se sviđa, a za određen iznos novaca koji mi uz sve kalkulacije neće poremetiti način života i tjerati me da idem živjeti negdje gdje ne želim, samo da bih mogao voziti auto koji sam zamislio.
Bio je to E89 Z4 s N52 šestakom. Otišao sam ih pogledati 14 komada.
12 komada je bilo voženo od strane ljudi kojima je to bio statusni simbol. Površno održavanje, i vozi dok ide.
Kad sam zagrebao malo dublje u ova 2 koja su bila ok, došao sam do toga da bih trebao sam rastaviti pola auta i srediti stvari koje bi mi se kasnije obile u glavu da ih ostavim takve. Nakon što sam stavio sve na papir, taj auto bi me koštao još 5x toliko koliko bih ga platio.
Jel mi to treba? Ne baš.
Trenutno imam 3 auta na short listi, ne mogu biti drugačiji jedan od drugog. Javim se povratno u 11. mjesecu s novostima