Citiraj:
Autor Zero Cool ZG
Trenutno imam A1 optiku 300/150 (njihova infrastruktura, samo internet) i njihov ONT Huawei EchoLife HG8245Q2, a na njega je spojen moj Huawei router i sve to radi, ali bih volio konačno zamijeniti A1 router i umjesto dva uređaja imati jedan. Također slagao bih neki mesh u kući.
Razmišljao sam kupovini FRITZ!Box 5530 Fibre, ali nisam siguran što mi sve treba da bih ga upogonio, pa da probam popisati:
1. PPOE username i password koji bi trebao dobiti od A1
2. Treba mi serijski broj od PON-a koji imam na stražnjoj strani A1 routera.
3. SFP dobijem sa Fritzom.
4. Da li mi treba XPON/XGS-PON PLOAM Password ?
5. FTTH postavke su mi /// Internet VLAN ID --- 60 /// 802.1P --- 0 /// DHCP ///
6. Da li mi je potrebno još nešto?
Da li imate kakav drugi prijedlog za setup?
Ima li netko iskustva sa Fritz meshem? (Razmišljao sam o Omadi i UniFi za mesh, ali bilo je nekih sigurnosnih propusta kod Omade, a Unifi je dosta skuplji).
|
Da ti odgovorim samo vezano za mesh na fritzu. Probao na 7490 i 7530, radi kao svaki drugi "mesh" koji nema neku dodatnu pamet. Stabilan je ali ništa posebno. Ako ti ne treba ništa posebno, onda je ok,ako ti treba nešto ozbiljnije sa nekakvim kontrolerom, onda radije nešto puno bolje. Sve ovisi kakva ti je situacija na mjestu gdje ti treba mesh. Sve ove jeftinije verzije mesha, u smislu router plus extender pa u mesh,rade skoro isto. Ja sam probao tplinka, asus i sada fritz. Sve jeftino naravno, jeftiniji tplink mi se pokazao losijim pa zna pobacati klijente na slabiji uređaj bez nekog smisla, asus i fritz stabilno s obzirom da su jeftiniji kompleti,naravno fritz rabljeni jer novi su skupi ( tplink vr2100 + re450 , asus rt-ac58u, tri fritza kombinirano 7490 i 7530 )
Da nadodam, nisam probao ozbiljniji mesh sustav s kontrolerom, nego samo citam i prenosim iskustva clanova koji to imaju.
Edit: da ne pisem drugi post:
Da li zna netko postoji li mogucnost da se fritz podesi tako da sacuva dobar ping na jednom uređaju tj da ne utjece rad ostalih uređaja na gaming? Qos nekako sredi prioritet kod tplinka i kod fritza (on nema qos ali ima opciju prioritize bez dodatnih podesenja ili limita) ali svejedno malo pozderu ping.