View Single Post
Staro 16.05.2025., 22:46   #2053
Promo
Registered User
Moj komp

Promo's Avatar

Datum registracije: Jun 2024
Svi ovi youtuberi misle samo da oni imaju pristup windowsu 10 i 11 u isto vrijeme dok druge hladno optuzuju radi "nostalgije".

Ne bih nikada savjetovao win10 i rekao da je desetka buducnost, ali reci da nema razloga koristiti desetku je jednostavno laž.

Na poslu su mi racunari na win11 from day one. Kod kuce nekad win 10 nekad win 11. Recimo, ono sto mi je jako jako bitno u file manageru jeste da su mi prilikom rada, fajlovi poredani ili po imenu ili po "date modified". Zavisi od projekta. Kada updejtam jedan fajl projekta, bitno mi je da ostane ili u nizu (1, 2, 3, 4, 5..), ili da ga prebaci na vrh liste jer je najsvježiji. Windows 11 NIKAD nije mogao to. Svaki put, kada se updejtuje fajl, bez obzira da li je 100MB ili 3GB, on fajl stavlja uvijek na dno liste sve dok ja folder ne refresujem ili dok ga file manager nekad poslije prebaci na mjesto. Tokom brzog rada i kada ima dosta posla, jednostavno smara refresovati file manager radi osnovnih stvari.

Drugi problem sa file managerom je syncanje fajlova sa clouda. Ne mozes kliknuti na fajl, odraditi offline sync i ocekivati da se pojavi. Moras refreshovati folder ili ga ponovo otvoriti da se sam fajl vizuelno pojavi. Opet, kad se radi sa puno fajlova i kada je posao obiman, jednostavno smori covjeka. Ne moze meni kolega reci da je ubacio projekat u folder a da ja drzim otvoren file manager i cekam da se pojavi kada zavrsi moj PC download. Ja moram refresovati folder ko budala da bi ugledao fajl. Isto tako, win11 je jako dugo imao problem sa prikazivanjem statusnih cloud ikonica. Mislim da ih win11 ima 15. Ako OneDrive zauzme svih 15, drugi servisi ne mogu prikazivati status fajlova. Ne mozes vidjeti ni da li je fajl dostupan ni da li se synca.

Mislim, to su neke osnovne stvari za kontrolu fajlova. Neki dan je na win11 bio "pokvaren" indexing. Nije pretraga uopste radila. Jel ono sve do prosle godine bio bug sa copy/paste; nije radio? Novi bug koji se desava i na poslu i kod kuce jeste da se na sekundarnom monitoru pojavi "screenshot" dijela glavnog monitora. Ala da sam koristi snipping tool. Ovakvih "mušica" win11 ima dosta. Kako sada nekoj vecoj firmi od moje reci da moraju preci na win11 zbog gubitka podrske, firma kojoj zivot ovisi o indexiranju hiljada word fajlova? Ne koriste windows svi za facebook, tablet i benchanje.

Sto se igara tice, meni su licno iste ili slabije performanse i na 3070 i sada sa 4070 TI Super. Ovo je i na "in gameme" benchmark testovima i tokom igranja. Pitao sam o tome na ovoj temi kada je izasao 24H2, i receno mi je da su performanse bolje u odnosu na 23H2 a ne u odnosu na win10 22H2.

Neki programi jednostavno lošije radi. iRacing UI nekada ne mogu uopste da zatvorim jer ne reaguje na X. Nisam dugo probavao, ali APO Equaliezer nije godinama radio kako trebva sa BT slusalicama sve dok one imaju aktivan handsfree servis u devices & printers. Ako se upali EQ, ne da APO ne radi, nema zvuka uopste. Ne znam da li je ispravljeno sa 1.4.2. Neki dan upalim PC i nemam jedan jedini audio izlaz. Ni slusalice, ni zvučnici ni TV. "Sound" lista prazna.

Da ne bude zabune, zaista mi nije do rasprave. Naravno da bi svi racunari bili na win10 da je win 11 toliki krš. Ali mi nisu jasni sintetički benchmark rezultati kao pokazatelj rada u windowsima. U najbolju ruku clickbait. Na svim testovikm 24H2 vs 22H2 u moru YT klipova. Win11 ima ili iste ili losije performanse.

E da, niko ne spominje "lošu instalaciju" win11? Mislim, odnosno, nadma se da je ovo ispravljeno sa 24H", ali jaa to u zivotu nisam cuo sve do win11.

Zadnje izmijenjeno od: Promo. 16.05.2025. u 22:57.
Promo je offline   Reply With Quote