Tema: Slusalice
View Single Post
Staro 16.05.2025., 15:53   #3466
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Sennheiser HD25-1 Mk1 su jedne solidne slušalice za te novce, ništa više od toga. Zvuk je više manje ravan, na momente čak i previše flat. Možda jesu najbolje bile u rangu do tih 100-150EUR, ali ozbiljne profi studijske slušalice i Sennheiser HD25-1 Mk1 ne idu u istu rečenicu, pogotovo testirane na MP3 playeru.

Sennheiser HD25-1 Mk1 su jedne super slušalice za jednog DJ-a početnika, kojemu takav flat sound odgovara.

Ostalo, rekao bi, za te novce danas ima puno boljih izbora pa čak i u Sennheiser floti.

Sam si rekao, 25 godina stare slušalice.

Jedne Audio-Technica ATH-M50x i HD25-1 Mk1 ne mogu biti u istoj rečenici.

Ali da, slažem se, Capsule3, nisam probao, ali svi ih hvale.
A sto ste omasili ceo fudbal, to je strasno...

Znaci uzeo sam svoje omiljene HD25-1 koje koristim 25 godina i tocno znam kakav zvuk imaju i kakvu izolaziju buke imaju... Sa njima sam stvarno proveo jako jako jako jako jako puno vremena slusajuci sve i svasta...

I usporedio sam taj zvuk koji mi je jako dobro poznat sa Capsule3 zvukom... Vec sam ranije bio pisao o ovim Capsule3 sluskama i xMEMS driverima... Znaci, poanta mog posta je bila zvucna slika na Capsule3 sluskama, a vi se svi ulovili blatiti moje HD25-1...

Sto se tice HD25, tu si pak totalno omasio fudbal tvrdeci da nisu dio profi studijske opreme... Bas cinjenica da imaju FLAT zvuk ih i cini studijskim monitorima, to sto su ih DJi se vremenom poceli koristiti masovno je zbog prakticnosti, izdrzljivosti, odlicne pasivne izolacije, split headbanda te cinjenice da se jedna kupola moze zavrnuti na iza, sto je korisno kod umiksavanja jer slusas izlaz na slusalice i imas jedno uho slobodno, a sve stoji perfektno na glavi... I sad najvaznije pitanje - zasto imaju kabel sa desne strane, a ne sa lijeve strane kao sve ostale slusalice? I onda tvrditi da nisu profi studijska oprema... Tctctc...

Izvadak iz Sennheiser povijesti - https://newsroom.sennheiser.com/our-history-296698

1988: The HD 25 headphones enter the market. Originally conceived as professional monitoring headphones, they were also used as high-class in-flight headphones on board Concorde, before going on to conquer DJ booths the world over. In 2013, we marked the 25th anniversary of the HD 25, revisiting and celebrating the history of these legendary headphones.

I objasnjenje koje sam trazio sam nasao na Sound-on-Sound forumu... https://www.soundonsound.com/forum/v...870&embed=true

The HD 25 was never designed for DJs - it was originally designed for ENG (outside broadcast) use (HD 25-1) and studio use (HD 25-13). It was only later that DJs discovered it and now more are sold to DJs than broadcasters - but, in Europe, it's still the standard headphone for film and broadcast sound recordists.

The -1 version had a rt.angled cable so it would plug into Betacams without getting in the way - also, a rt.angled jack just twists when knocked and does not bend or damage the socket.

The -1 version is the most popular, especially with sound recordists.

The 2m cable version was for DJs and for sound recordists who wanted to listen while the recorder was on the floor.

The -C version was for those (mainly DJs I think) who demanded a coiled cable.

The -13 (600Ω) version with a 3m cable was for studio use where a higher impedance does not load the circuit.

The -SP version was originally devised by Sennheiser UK for Concord. BA wanted headphones for concord, but didn't want to pay the price of the HD 25. Sennheiser UK realised that the split headband of teh HD 25 was expensive to make as opposed to the cheapo headband of the HD 414 - and - that the capsules of the HD 25 fitted the HD 414 headband. So a special version was made for Concord, using special 300Ω capsules, fitted to the cheap HD 414 headband.

Sennheiser in Germany then realised that this could make a cheaper HD 25 - hence the -SP version. BUT - you cannot have a cheaper headphone of the same quality as it would be commercial suicide - so the capsules of the -SP were downrated. Still excellent value, though.

Inace, vako cu vam rec iz mogo osobnog iskustva, a moje sam kupio davne 2002 godine... HD25-1 su prosle u ovih, ajd 23 godine...

- kisu (pokisle nebrojeno puta)
- snijeg (jap, dozivjele su i snijeg)
- hladnocu (uvijek sam ih nosio kada je vani bilo hladno dok sam na faxu bio, pa i kasnije)
- sunce (ljeto przi)
- pijesak (isle su i na pjescane plaze)

Na njima sam zamijenio jednu kupolu, kabel, spuzvice naglavne dvaput, spuzvice na sluskama triput... Zguravo sam ih u dzepove jakni, ruksake, znaci nikada, ali nikada ih nisam nesto posebno pazio... Sluske su doslovno nepoderive...

Kakav zvuk imaju? Imaju dobar zvuk... Mozda ne najbolji na svijetu, ali to su sluske koje su u to doba kada su bile kupljene bile top sluske, a i jos uvijek su komad profi studijske opreme...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4